Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļinijs esot ticis saindēts ar jaunā tipa "Novičoku" – daudz bīstamāku indīgo vielu, nekā iepriekšējās tās zināmās variācijas. Tai vajadzējis pazīstamo politiķi un Kremļa kritizētāju nogalināt jau lidmašīnā, raksta "Meduza.io" atsaucoties uz vācu mediju "Die Zeit", kas savukārt informāciju guvis no anonīmiem avotiem.

Navaļnijs palicis dzīvs tikai pateicoties “laimīgu nejaušību virknei” – kā, piemēram, pilota rīcība. Viņš nekavējoties pieņēma lēmumu nosēsties. Tāpat liela nozīme esot bijusi operatīvai ārstu rīcībai, kuri injicēja viņam atropīnu.

Kā pieļauj “Die Zeit”, operāciju, kurā tiek izmantota tik jauna un līdz šim nezināma inde, varēja sarīkot tikai Krievijas specdienesti – vienkārši noziedznieki tādu vielu nemaz nevarētu iegūt. Savukārt jebkuram ārvalstu dienestam ko tādu veikt Krievijas teritorijā būtu neiedomājami, jo Navaļnijs pastāvīgi tika izsekots.

Kā raksta “Die Zeit”, ir tikai viens ticams variants – pavēle novākt no ceļa nevēlamo politiķi nākusi tieši Kremļa.

Indīgās vielas paliekas vācu ārsti esot atraduši uz Navaļnija ūdens pudeles kakliņa, kā arī uz viņa rokām. Kā raksta “Die Zeit”, Vācijas varas iestādēs tiek uzskatīts, ka viens no aģentiem, kas izsekoja politiķi, varēja indi vai nu iebērt viņa krūzītē, vai arī pievienot jau gatavai tējai.

Krievijas oficiālā versija joprojām vēsta, ka Omskas slimnīcā kur vispirms nokļuva Navaļnijs, veiktas analīzes un tās nav uzrādījušas indes klātbūtni. Savukārt “Meduza” rīcībā esošā informācija liecina, ka Omskā opozicionāram bijušas “skaidras saindēšanās pazīmes”, tāpēc jau esot ātrās palīdzības mašīnā injicēts atropīns.

Vācija jau 2. septembrī oficiāli pavēstīja, ka Navaļinja organismā atrastā inde ir no “Novičok” grupas. Jau ziņots, ka šobrīd testu rezultātus Vācija ir nodevusi Starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW).

Jau ziņots, ka Navaļnijs 20. augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā Sibīrijā, bet divas dienas vēlāk no Krievijas pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". Pirmdien, 7. septembrī, viņš tika pamodināts no mākslīgās komas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!