Foto: AFP/Scanpix
Seula piektdien paziņojusi, ka izvedīs savus atlikušos darbiniekus no ar Ziemeļkoreju kopīgā Kesonas industriālā parka, kura darbību kopš aprīļa sākuma ir bloķējusi Phenjana, vēsta raidsabiedrība BBC.

Apvienošanās ministrijas paziņojums nācis klajā neilgi pēc tam, kad Ziemeļkoreja noraidīja Dienvidkorejas piedāvātās sarunas par industriālā parka darbības atjaunošanu.

"Valdība ir nonākusi pie neizbēgama lēmuma izvest visu atlikušo personālu, lai aizsargātu tā drošību, jo mūsu pilsoņi Kesonas industriālajā zonā saskaras ar lielām grūtībām Ziemeļu netaisnīgās rīcības dēļ," teikts Apvienošanās ministrijas paziņojumā.

Amatpersonas nesniedz termiņus, cik ilgā laikā tiks izvesti Ziemeļkorejas teritorijā esošajā parkā atlikušie 175 dienvidkorejieši. Kompleksā esošajiem cilvēkiem sāk beigties pārtikas un medikamentu krājumi, jo Ziemeļkoreja neļauj ievest papildinājumus, norāda BBC.

Jau vēstīts, ka  Phenjana kopš 3.aprīļa bloķējusi piekļuvi Kesonas industriālajam parkam, kas atrodas Ziemeļkorejā aptuveni desmit kilometrus no demarkācijas līnijas, kura nodala abas valstis. 9.aprīlī Ziemeļkoreja izveda no kompleksa visus savus strādniekus.

Phenjanas nedraudzīgais žests sekoja spriedzei, kas Korejas pussalā uzvirmoja pēc Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma februārī, pēc kura ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas. Vārdos kareivīgos Ziemeļu līderus saniknoja arī ASV un Dienvidkorejas gadskārtējās militārās mācības. Phenjana vairākas reizes piedraudēja ar kodoluzbrukumiem ASV, Dienvidkorejai un Japānai.

Ceturtdien Seula izvirzīja Phenjanai ultimātu 24. stundu laikā piekrist sarunām par Kesonas kompleksa darbības atsākšanu, brīdinot, ka pretējā gadījumā Phenjanai jārēķinās ar "nopietniem" pretpasākumiem. Ziemeļkoreja šo prasību noraidīja.

"Delfi" atsaucoties uz aģentūru LETA jau vēstīja, ka līdz šim Phenjana bija centusies, lai spriedze abu valstu attiecībās neskartu 2004. gadā dibinātā industriālā parka darbību, jo tas ir viens no svarīgākajiem tās ārvalstu valūtas avotiem. Šī ir pirmā reize, kad šis industriālais parks ticis slēgts. 2012. gadā Kesonas kompleksa apgrozījums sasniedza 469,5 miljonus ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!