Aprīlī Dienvidkorejā nogrimušā prāmja "Sewol" kapteinis Lī Džunseoks atzīts par vainīgu rupjā nolaidībā un tiesa viņam piespriedusi 36 gadu cietumsodu, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Prāmī "Sewol" katastrofas brīdī atradās 476 cilvēki. No tiem vairāk nekā 300 gāja bojā. Lielākā daļa upuru bija skolēni. Līdz ar kapteini tiesas priekšā stājušies vēl 14 apkalpes locekļi.

Izmeklētāji Lī apsūdzēja slepkavībā un pieprasīja nāvessodu, tomēr tiesa šajā apsūdzībā viņu attaisnoja. 36 gadu cietumsods Lī, kurš ir vairāk nekā 60 gadu vecs, nozīmē, ka cietumā viņam var nākties pavadīt visu atlikušo mūžu, norāda BBC.

Noskaidrots, ka komanda nebija nostiprinājusi kravu, kas, kuģim strauji pagriežoties, izkustējās un apgāza prāmi. Lī pameta kuģi, kamēr daudzi pasažieri joprojām atradās telpās. Cilvēkiem vēl ilgi pēc prāmja sasvēršanās ieteikts palikt kajītēs. Tiesas procesa laikā Lī atvainojās par kuģa pamešanu.

"Sewol" galvenais inženieris uzvārdā Parks atzīts par vainīgu slepkavībā un notiesāts uz 30 gadiem ieslodzījumā. Pārējiem 13 komandas locekļiem būs jāizcieš līdz 20 gadiem ilgs cietumsods.

Neilgi pirms tiesas sprieduma Dienvidkorejas valdība paziņoja, ka pārtrauc 16. aprīlī nogrimušā kuģa upuru meklēšanu. Pavisam ir atrasti 295 cilvēku ķermeņi, vēl deviņas personas ir pazudušas.

Par katastrofas iemesliem tiek nosaukta apstākļu kombinācija, ko veido nelikumīga kuģa pārbūve, pārāk lielas kravas iekraušana un stūrmaņa mazā pieredze. Sabiedrības dusmas izraisīja atklājums, ka pasažieriem likts palikt uz kuģa, pat tad, kad tas jau sācis grimt.

Vēstīts, ka prāmis "Sewol" nogrima 16. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!