Dienvidkorejas krasta apsardze publiskojusi video, kā grimstošo prāmi "Sewol", kad uz tā atrodas vēl simtiem pasažieru, pamet kuģa kapteinis.

Prāmis "Sewol" ar 476 cilvēkiem uz klāja apgāzās un nogrima 16. aprīlī. Izglābt izdevās 174 cilvēkus. Līdz šim ir apstiprināta 188 cilvēku nāve, pārējo meklēšana turpinās. Kuģa avārijas un lēno glābšanas darbu dēļ ir demisionējis Dienvidkorejas premjers.

Video redzams, kā 69 gadus vecais kapteinis bez biksēm un džemperī no uz sāniem guļošā kuģa priekšgala iekāpj glābēju laivā. Tāpat tiek izglābti vēl citi apkalpes locekļi. Krasta apsardze norāda, ka izglābtie ekipāžas locekļi glābšanas laikā nav sevi identificējuši kā kuģa komandu.

Kapteinis Lī ir arestēts aizdomās par to, ka nav savlaicīgi izsludinājis evakuāciju no grimstošā kuģa, kā dēļ simtiem pasažieru palika iesprostoti telpās. Aizturēti ir ari visi par navigāciju atbildīgie komandas locekļi.

Ir izskanējusi versija, ka kuģa kapteinis Lī licis pasažieriem, no kuriem vairums bija skolēni, uzvilkt glābšanas vestes un palikt kajītēs. Pēc pusstundas, kad tika izsludināta evakuācija, kuģis bija jau tik tālu sasvēries, ka daudzi nav spējuši tikt ārā no telpām.

"Man ir ļoti žēl un liels kauns," Lī teica žurnālistiem pēc kuģa nogrimšanas. "Es nezinu, ko teikt," viņš piebildis.

Vēlāk viņš skaidroja, ka kavējies ar evakuāciju, jo līdz glābēju atbraukšanai cilvēkus aukstajā ūdenī varēja aiznest spēcīgā straume.

Izmeklētāji patlaban pūlas noskaidrot, kas izraisīja traģisko prāmja avāriju. Viena no izmeklēšanas versijām pieļauj, ka prāmja stabilitāti negatīvi ietekmējusi 2012.-2013. gadā notikusī prāmja pārbūve, kuras laikā tika pārbūvētas uz prāmja esošās guļamkajītes. 

Apsekojot kādu citu, nogrimušajam prāmim līdzīgu peldlīdzekli, kas arī nodrošina regulārus pasažieru pārvadājumus, secināts, ka uz tā esošie glābšanas plosti un trapi nav darba kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!