Foto: RIA Novosti/Scanpix

Gruzijas separātiskā Dienvidosetijas reģiona līderis pirmdien atteicās no plāniem rīkot referendumu par pievienošanos Krievijai, ko viņa priekšgājējs bija paredzējis aizvadīt 17. jūlijā, raksta portāls "The Moscow Times".

Maskavas kontrolētā anklāva prezidents Alans Gaglojevs pirmdien izdotajā dekrētā atsaucās uz "neskaidrību par referendumam nodotā jautājuma juridiskajām sekām".

Dekrētā arī uzsvērta "vienpusēja referenduma lēmuma nepieņemamība jautājumos, kas skar Krievijas Federācijas likumīgās tiesības un intereses". Gaglojevs pavēlēja "nekavējoties rīkot konsultācijas ar Krievijas pusi par visiem jautājumiem, kas saistīti ar Dienvidosetijas un Krievijas Federācijas turpmāko integrāciju".

Gaglojeva priekštecis Anatolijs Bibilovs 13. maijā parakstīja dokumentu par referenduma rīkošanu. Tbilisi jau iepriekš ir nosodījusi Dienvidosetijas plānus rīkot referendumu par pievienošanos Krievijai kā "nepieņemamus".

Dienvidosetija ir Gruzijas reģions, kurš pēc PSRS sabrukuma pasludināja neatkarību, taču to neatzīst lielākā daļa pasaules valstu. Pēc Gruzijas mēģinājuma pārņemt Dienvidosetiju 2008. gadā uzliesmoja gadiem ilgušais konflikts, kas pārvērtās par plaša mēroga kaujām. Dienvidosetijas militāros spēkus atbalstīja Krievijas armija. 2008. gada augustā Krievija atzina Dienvidosetijas Republikas neatkarību, savukārt Gruzija to uzskata par Krievijas okupētu teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!