Foto: AP/Scanpix

Bosnijas un Hercegovinas Centrālā vēlēšanu komisija pēc 2. oktobra balsojumā nodoto biļetenu pārskaitīšanas pasludinājusi Miloradu Dodiku par valsts serbu vienības – Serbu Republikas – prezidenta amata uzvarētāju, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Komisija 27. oktobrī paziņoja, ka tās locekļi ar 6 pret 1 nobalsojuši, lai apstiprinātu pārskaitīšanas rezultātus. Balsu pārskaitīšanu uzsāka, jo tika uzdoti jautājumi par vēlēšanu procesa integritāti saistībā ar aizdomām par krāpšanos, kas dažos gadījumos bija pamatotas ar video pierādījumiem.

Pārskaitīšana "apstiprināja, ka kandidāts Milorads Dodiks, kurš pārstāvēja serbu tautu un kurš bija vadībā (..) palika ar vislielāko balsu skaitu," sacīja Bosnijas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Suads Arnautovičs.

Dodiks, kurš ir noraidījis apsūdzības par vēlēšanu krāpšanu, gadiem ilgi ir bijis ietekmīgākais politiķis Serbu Republikā. Viņam ir ciešas attiecības ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Neoficiālie rezultāti, kas tika publicēti dažas stundas pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas, liecināja, ka Dodikam bija aptuveni 30 000 balsu pārsvars pār savu sāncensi. Pēc pārskaitīšanas komisija nesniedza konkrētu informāciju par balsu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!