Foto: EPA/Scanpix/LETA
Francijas “dzelteno vestu” protestētāji šajā nedēļās nogalē uzsāk kārtējo demonstrāciju raundu pret augstajām dzīves izmaksām un Francijas prezidenta Emanuela Makrona politiku, ziņo britu raidsabiedrība “BBC”.

Sestdien tūkstošiem cilvēku ir izgājuši ielās vairākās pilsētās Francijā. Organizatoru izveidotajā "Facebook" lapā vēstīts, ka protestētāji vēlas izbeigt valdības "neproporcionālu spēka pielietojumu, kas paredzēts protestētāju apklusināšanai".

Šajā nedēļā demonstranti iebilst pret policijas šāvieniem ar gumijas lodēm. Šādā veidā vairāki desmiti cilvēku ir ievainoti, vairāki ir zaudējuši acis kopš protestu sākuma pagājušā gada novembrī.

Francijas tiesa piektdien nolēma, ka policisti var turpināt izmantot ieročus, kas šauj gumijas lodes, lai apturētu vardarbības riskus.

Sākotnēji mierīgas protesta akcijas šajās nedēļās dažos gadījumos ir pārvērtušās par vardarbīgu vandālismu un starp ievainotajiem ir tūkstoš policistu. Vismaz desmit cilvēku nāves gadījumi ir saistīti ar šiem nemieriem. Kopumā protestos ievainoti jau vairāk nekā 1700 cilvēku.

Tiek lēsts, ka sestdienas protestos Valensijā piedalīsies vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēki, no kuriem 10% varētu būt vardarbīgi noskaņoti. Francijas iekšlietu ministrija paziņojumā paudusi, ka 80 tūkstoši drošības dienestu darbinieku ir mobilizēti, to starpā pieci tūkstoši Parīzē.

Šī ir jau 12. nedēļa, kad Francijā ielās iziet dzelteno vestu kustības pārstāvji. Valdība ir devusi norādījumus policistiem nebaidīties izmantot gumijas lodes, ja demonstrācija pāraug vardarbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!