Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons otrdien, 19. aprīlī, telefonsarunā ar ASV prezidentu Džo Baidenu un citiem pasaules līderiem uzsvēra, ka ir "kritiska nepieciešamība" sniegt lielāku militāro atbalstu Ukrainai, kura tagad cīnās pret Krievijas ofensīvu valsts austrumos.

Džonsons pateica Eiropas un Ziemeļamerikas līderiem, ka ir vajadzīgas sankcijas un ieroči laikā, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins sācis "lielu Krievijas ofensīvu" Donbasā.

Starp sarunas dalībniekiem bija Francijas prezidents Emanuels Makrons, Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, Vācijas kanclers Olafs Šolcs, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

Dauningstrīta paziņoja, ka Džonsons to informējis par savu šī mēneša vizīti Kijivā. "Viņš uzsvēra kritisko nepieciešamību pēc tālāka militārā atbalsta Ukrainai, ņemot vērā lielu Krievijas ofensīvu Donbasā un uzbrukumu turpināšanos citur," teikts Dauningstrītas paziņojumā.

"Līderi vienojās strādāt kopā ilgtermiņa drošības risinājuma atrašanai, lai Ukrainai vairs nevarētu šādi uzbrukt. Viņi apsprieda nepieciešamību palielināt spiedienu uz Krieviju ar jaunām sankcijām pret Putina kara mašinēriju, kā arī ar tālāku diplomātisku izolāciju. Premjerministrs apsveica prezidenta Baidena līderību, un sabiedrotie piekrita cieši strādāt kopā tuvākās nedēļas un mēnešus."

Džonsons pirms tam otrdien valdības iknedēļas sanāksmē paziņoja, ka Putins ir saniknots par sava karaspēka sakāvēm, bet vēl arvien ir "apņēmies pretendēt uz kādu uzvaru, neatkarīgi no cilvēku [dzīvību] zaudējumiem".

Augsta ranga nacionālās drošības amatpersona pateica ministriem, ka kara nākamā fāze, kas fokusēsies uz Donbasu, domājams, būs "novājinošs konflikts", kas var ilgt "vairākus mēnešus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!