Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons brīdinājis Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, ka Ukrainas konflikta atrisināšana tagad radītu tikai "ilgstošu nestabilitāti", teikts Apvienotās Karalistes valdības paziņojumā, uz kuru atsaucas "Politico".

Britu izplatītajā pārskatā par abu līderu svētdienas tikšanos G7 samita ietvaros Dauningstrīta sacīja, ka Džonsons teicis Makronam, ka šāds solis "dos [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam licenci uz visiem laikiem manipulēt gan ar suverēnām valstīm, gan starptautiskajiem tirgiem."

Parīze ir noliegusi šo Lielbritānijas valdības versiju par Makrona-Džonsona tikšanās laikā apspriesto.

Francijas amatpersona sacīja, ka Makrons un Lielbritānijas premjerministrs ir "atkārtoti apstiprinājuši savu stingro apņēmību atbalstīt Ukrainu tās suverenitātes un teritoriālās integritātes aizsardzībā un sagatavot valsts atjaunošanu".

Taču Francijas puse apstrīdēja Londonas notikumu versiju. "Nē, premjerministrs [Džonsons] nebrīdināja prezidentu [Makronu]," sacīja amatpersona. "Viņiem bija diskusija par Ukrainu, kuras laikā prezidents stingri apliecināja savu apņēmību atbalstīt Ukrainu."

Lielbritānija sacīja, ka Džonsons un Makrons ir vienojušies, ka tagad ir sasniegts" kritisks brīdis konflikta gaitai " un ka pastāv "iespēja mainīt kara gaitu". Apvienotās Karalistes līdera komentāri nākuši pēc tam, kad viņš aicināja G7 un NATO sabiedrotos nemudināt Ukrainu samierināties ar "sliktu mieru".

Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā Francijas prezidents bija viens no retajiem Rietumu līderiem, kurš uzturēja dialogu ar Vladimiru Putinu un kopš konflikta sākuma regulāri ir runājis ar Krievijas prezidentu. Makrons arī brīdinājis, ka Krieviju nevajadzētu "pazemot" par Putina "vēsturisko un fundamentālo kļūdu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!