Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) paziņojusi spriedumu, kurā atzīst, ka Igaunijas varas iestādes pārkāpušas Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, kad atteikušas piekļuvi internetam uz mūžu notiesātajam valsts pilsonim Romeo Kaldam.

2007. gadā Kalda lūdza atļaut piekļuvi Tallinas pašvaldības informācijas dienesta, Eiropas Padomes un Igaunijas tiesību kanclera un parlamenta mājaslapām. Visas trīs Igaunijas tiesu instances viņa lūgumu noraidīja, tādēļ viņš vērsās ECT.

ECT spriedumā teikts, ka notiesātajam patiešām tika ierobežota saziņa ar ārpasauli, un konvencijas 10. pantu, kas paredz ikviena tiesības uz izteikšanās brīvību un tiesības saņemt informāciju un idejas bez varas institūciju iejaukšanās un neskatoties uz šķēršļiem, nevar traktēt kā valsts pienākumu nodrošināt ieslodzītajam pieeju internetam. Tomēr konkrētajā gadījumā aizliegums piekļūt konkrētām vietnēm ir Eiropas Cilvēktiesību konvencijas daļas par vārda brīvību pārkāpums.

Tiesa spriedumu pieņēma ar sešām balsīm par un vienu pret.

Kaldam mūža ieslodzījumu piesprieda par policista slepkavību. 1996. gada 27. aprīļa naktī viņš apšaudes laikā nāvējoši ievainoja policijas darbinieku Martu Lānu, kurš mēģināja viņu aizturēt dzīvokļa apzagšanas laikā. Tiesa Igaunijā Kaldam piesprieda nāvessodu, bet pēc 1997. gadā pieņemtajiem likuma grozījumiem tas tika nomainīts pret mūža ieslodzījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!