Foto: RIA Novosti/Scanpix

Austrumukrainas konflikta puses Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Īpašajai monitoringa misijai joprojām nav iesniegušas datus par savu smago bruņojumu, kas ir nepieciešams, lai varētu tikt kontrolēta šī bruņojuma atvilkšana atbilstoši Minskas līgumiem, paziņoja misijas vadītājs Ertugruls Apakans.

"Vairāk nekā pirms desmit dienām mēs [Minskas līguma] pusēm konkrēti rakstījām par to, kas EDSO misijai no tām vajadzīgs, lai izpildītu misijai noteikto uzdevumu. Tas ietver jautājumus par to, kāds smagais bruņojums ir viņu rīcībā, kur tas atrodas šobrīd, kādi ceļi tiks izmantoti tā atvilkšanai un kur tas atradīsies pēc atvilkšanas. Attiecīgās puses vēl nav sniegušas šo informāciju, un tām tas ir jāizdara tuvākajā laikā," teikts paziņojumā.

"Mēs gaidām brīdi, kad varēsim ziņot, ka šis bruņojums, kas ir izraisījis tik lielus postījumus un [iedzīvotāju] padzīšanu, tiešām ir atvilkts," sacīja Apakans.

Teroristu organizācija "Doņeckas Tautas Republika" paziņojusi, ka tā ir sākusi artilērijas atvilkšanu no frontes līnijas. Ukraina ir gatava atvilkt smago bruņojumu, ja ienaidnieks izbeigs apšaudes.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas pretterorisma operācijas štāba preses pārstāvis Andrijs Lisenko svētdien paziņoja, ka Krievija pārsviedusi uz Ukrainas austrumu apgabaliem vēl 60 bruņutehnikas vienības, arī tankus, kaujas bruņumašīnas, 97 automašīnas ar munīciju.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!