Lietuvā ieradušies ieroču kontroles inspektori no Francijas un Šveices, lai pārliecinātos, ka šī valsts nav iesaistījusies neoficiālā militārā darbībā.

Kā prasa Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 1999.gadā Vīnē parakstītā konvencija, ārvalstu inspektori apmeklēs Lietuvas armijas daļas, kas dislocētas Kauņas, Taurages un Marijampoles rajonos, un Ruklas mācību pulkā. Viņi arī no lidmašīnas apskatīs teritoriju, ko apsargā Lietuvas gaisa kara spēki.

Šī šogad ir jau otrā inspekcija. Saskaņā ar minēto EDSO konvenciju Lietuvas militāro darbību ārvalstu inspektori pārbauda trīs reizes gadā. Nākamajā vizītē Eiropas speciālisti novērtēs informāciju, ko Lietuva sniedz par savu armiju un ieročiem.

1999.gada Vīnes dokuments paredz ik gadus apmaiņu ar militāro informāciju starp visām EDSO dalībvalstīm. Konvencija tiks sagatavota, lai nodrošinātu starptautisko uzticēšanos un sadarbību un stimulētu atbruņošanos.

Atļaujot inspicēt savas militārās bāzes, valsts rada izdevību iepazīties ar tās armijas personālsastāvu parastos apstākļos, kā arī pārbaudīt ieročus un iekārtu sistēmas, kas minētas valsts pārskatā. Saskaņā ar Vīnes dokumentu militārās bāzes personāls tiek informēts par gaidāmo vizīti un inspektoru tiesībām un pienākumiem. Tomēr pārbaude nedrīkst pārtraukt karabāzes parasto ikdienas darbu.

Lietuvas ieroču inspektori ir strādājuši ārvalstīs kopš 1995.gada. Katru gadu viņi tiek uzaicināti piedalīties dažādās novērtēšanas un pārbaudes misijās.

EDSO ir Eiropas lielākā reģionālā starptautiskā organizācija, kurā apvienojušās 55 valstis. Lietuva pievienojās šai organizācijai 1991.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!