Cilvēku tirdzniecība tik strauji palielinās, jo tas ir ienesīgākais organizētās noziedzības veids, ziņo Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sūtne Helga Konrāde.
"Cilvēkus var pārdot vairākas reizes, kamēr narkotikas tikai vienu reizi." norādīja EDSO pārstāve. "Turklāt cilvēkus var izmantot arī kā narkotiku pārvadātājus. Viņus mēdz pārdot ar viltotiem dokumentiem."

Tādos gadījumos viņus arī piespiež nodarboties ar prostitūciju vai ekspluatē citos darbos.

"EDSO pieļauj, ka gada apgrozījums no cilvēku tirdzniecības ir 28 miljardi eiro (19,66 miljardi latu)," viņa norādīja laikrakstam "Der Standard".

Konrāda sniedza savu interviju pēc publikācijas "Black Book on Globalized Crime", kuras autors ir bijušais Venecuēlas tirdzniecības un rūpniecības ministrs, kā arī bijušais Pasaules Bankas izpilddirektors Moisess Naims.

Cita starpā viņš konstatējis, ka noziedzīgās organizācijas, kas nodarbojas ar cilvēku kontrabandu, narkotiku tirdzniecību un naudas atmazgāšanu, ne tikai savstarpēji konkurē, bet arī veido alianses. To kriminālā darbība ieguvusi no pasaules valstu ekonomiku apvienošanās un robežu šķērsošanas ierobežojumu mazināšanās.

Diemžēl politiskās sistēmas ne vienmēr attīstījušās līdz ar ekonomiskajām pārmaiņām. "Mērķa valstis" izcelsmes valstīm izvirzīja stingrus noteikumus, aizmirstot, ka izcelsmes valstīs nav atbilstošs policejiskais un tiesiskais nodrošinājums.

Tiek arī aizmirsts, ka upuriem savās valstīs nav nākotnes perspektīvas, un tāpēc viņi brīvprātīgi pakļaujas vergu tirgotājiem.

Kad ļaudis tika pārdoti uz rietumiem, kontrabandisti bieži tikai pēc darījuma atklāja viņiem, par kādu naudu tikuši pārdoti. Ja cilvēki nevarēja nomaksāt šos "parādus", viņi tika paverdzināti un viņiem vajadzēja tos atstrādāt kā prostitūtām, narkotiku pārvadātājiem vai nelegālajiem strādniekiem.

Intervijā Konrāda kritiski norādīja, ka valstis bieži vien pret šo parādību cīnās virspusēji ."Taču bieži ar to vien ir par maz, jo cilvēku tirgotāji īpaši neuztraucas par robežu šķērsošanu. Viņiem ir izveidoti sarežģīti tīkli."

Viņa uzstāj, ka EDSO, kurā ietilpst 56 valstis, vajadzētu izveidot koordinācijas plānu, kas aptver visus problēmreģionus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!