Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jau otro nedēļu turpinoties Krievijas iebrukuma Ukrainā un bažām par Maskavas radītajiem draudiem valstīm, kas atbalsta Kijevu, izskanējušas ziņas, ka ASV uz Poliju nosūta pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot".

Par lēmumu nosūtīt "Patriot" sistēmas ziņoja amerikāņu raidsabiedrība CNN, atsaucoties uz ASV armijas Eiropas virspavēlniecības (EUCOM) pārstāvi Ādamu Milleru. Iepriekš nedēļās sākumā medijs ziņoja, ka ASV varas gaiteņos jau tiek apspriesta "Patriot" sistēmu nosūtīšana Austrumeiropas sabiedrotajiem.

Kas īsti ir "Patriot"? Amerikāņu tālas darbības pretgaisa aizsardzības sistēma, kas paredzēta taktisko ballistisko raķešu, spārnoto raķešu un lidaparātu notriekšanai jebkurā augstumā un jebkuros laikapstākļos, raksta vietne "Army Tecnology".

Sistēma ASV bruņojumā nonāca astoņdesmitajos gados, bet pirmā kaujas pieredze, kas veicināja "Patriot" atpazīstamību, bija Perijas līča karš 1991. gadā, aizsargājot ASV sabiedrotos pret Irākas raidītājām PSRS ražojuma raķetēm skaidro "Military Today".

"Patriot" pašlaik ir 14 valstu bruņojumā.

Millers paskaidroja, ka tas tiek darīts ar mērķi nodrošināt aizsardzību NATO sabiedrotajiem alianses līguma Piektā panta ietvaros, un nekādā veidā nav saistāms ar NATO uzbrukumu kādam.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!