Netālu no Vidusjūras piekrastes pilsētas Aleksandrijas atrasta Senās Ēģiptes valdnieces Kleopatras skulptūras alabastra galva un maska, kas, domājams, piederējusi viņas mīļākajam, romiešu politiķim un karavadonim Markam Antonijam, pirmdien paziņoja Ēģiptes Senlietu Augstākā Senāta Padomes vadītājs Zahi Havass.

Abus dārgumus, kā arī dievietes Afrodītes bronzas statuju un no 323. gada pirms mūsu ēras līdz 30. gadam pirms mūsu ēras Ēģiptē valdījušās Ptolemaju dinastijas kādas karaliskās personas statuju bez galvas atrada Ēģiptes un Dominikānas Republikas arheologu komanda Tapsiris Magna templī, pastāstīja Havass.

Pazemes tuneļos 50 metru dziļumā tika atrastas arī apmēram 20 bronzas monētas ar Kleopatras sejas attēlu, viņš piebilda.

Arheologu komandas patiesībā meklēja Kleopatras kapu, taču Havass "kategoriski noliedza", ka pētnieki pavirzījušies tuvāk valdnieces kapavietas atrašanai.

"Mēs neesam atraduši neko, kas liecinātu par apbedījuma klātbūtni," viņš sacīja, piebilzdams, ka kapavietu meklējumi atsāksies šā gada novembrī.

Kleopatras kapa atrašana būtu dižākais arheoloģiskais atklājums Ēģiptē kopš 1922. gada, kad brits Hovards Kārters atrada faraona Tutanhamona kapu.

Kleopatra un Marks Antonijs ir viens no vēstures visslavenākajiem mīlnieku pāriem. Viņi izdarīja pašnāvību pēc sakāves kaujā pie Akcijas, kas nostiprināja viņu sāncenša Oktaviāna varu Romā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!