Foto: AP/Scanpix

Kopš 3.jūlija valsts apvērsuma Ēģiptē pieredzēts "bezprecedenta" vardarbības līmenis, bet cilvēktiesības saņēmušas smagus triecienus, teikts ceturtdien izplatītajā starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" ziņojumā.

Ēģiptes varasiestādes "apspiež neapmierinātības izpausmes un samīda cilvēktiesības", uzsver organizācija, īpaši norādot uz masveida arestiem, vārda brīvības apspiešanu, likumu ieviešanu, ar kuriem tiek ierobežotas tiesības uz protestiem.

Ziņojums ieraudzījis dienas gaismu divas dienas pirms Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas trešās gadadienas.

Kopš armijas komandieris Abdelfatahs as Sisi 3.jūlija apvērsumā no amata atstādināja pirmo demokrātiskās vēlēšanās ievēlēto Ēģiptes prezidentu Muhamedu Mursi, politiskajā vardarbībā nogalināti aptuveni 1400 cilvēki. Pārsvarā tas noticis, "drošības struktūrām pielietojot neproporcionālu spēku", norādīja organizācija.

14.augustā - asiņainākajā dienā kopš Mursi gāšanas - drošības struktūras Kairā iebruka Mursi atbalstītāju protesta nometnē ar buldozeriem, izmantojot kaujas munīciju un nogalinot vairākus simtus cilvēku.

Tūkstošiem cilvēku arestēti, arī teju visa Musulmaņu brālības vadība, kuru pučistu valdība 25.decembrī pasludināja par "teroristu organizāciju".

"Drošības spēkiem dota brīva vaļa darboties virs likuma un bez bažām, ka tos par pārkāpumiem varētu saukt pie atbildības."

"Ēģipte pēdējo septiņu mēnešu laikā pieredzējusi postošu triecienu virkni cilvēktiesībām un bezprecedenta apjoma vardarbības līmeni," sacīja "Amnesty International" Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas programmas direktore Hasiba Hadž Sahraui.

"Tiek īstenoti koncentrēti centieni izspiest visus neatkarīgos novērotājus, sākot ar aktīvistiem un beidzot ar žurnālistiem un nevalstiskajām organizācijām," norādīja Sahraui.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!