Foto: Reuters/Scanpix
Opozicionāru spēkiem ceturtdien izdevies iegūt kontroli pār naftas pārstrādes rūpnīcu pie Zāvijas pilsētas valsts rietumos piecdesmit kilometru attālumā no galvaspilsētas Tripoles, informē aģentūra "Reuters".

Ražotnes atņemšana Lībijas līdera Muamara Kadafi spēkiem nozīmē, ka viņi ir zaudējuši galveno degvielas sagādes avotu.

Cīņas par rūpnīcu notika kopš otrdienas. No Zāvijas pilsētas Kadafi uzticīgie spēki tika padzīti jau pagājušajā svētdienā 14. augustā.

Nemierniekiem izdevies bloķēt ceļu no Tripoles uz Tunisiju, pa kuru nominālās valdības spēki saņem lielāko daļu naftas produktu. Tagad atlikušas piegādes, ko veic Alžīra.

Iepriekš ziņots, ka , pulkvedis  Kadafi, pret kura režīmu ar NATO atbalstu cīnās opozīcija, esot slims un gatavs pamest valsti, nododot varu Tautas tieslietu komitejas sekretāram Mohamedam Ahmadam al Kamudi, paziņojis avots Lībijas bruņotajos spēkos, vēsta "ITAR-TASS".

Daži avoti apgalvo, ka Kadafi jau nosūtījis savu uzticamāko pārstāvi Baširu Salehu tikties ar britu un franču oficiālajiem pārstāvjiem, lai vienotos par Kadafi un viņa ģimenes izkļūšanu no Lībijas.

Jau ziņots, ka Ziemeļatlantijas alianses vadītās operācijas "Apvienotais aizsargs" Lībijā termiņu varētu pagarināt, šādu iespēju pieļāvusi organizācijas preses sekretāre Karmena Romero.

Pirmais operācijas mandāta termiņš beidzās 1. jūnijā, to nolēma pagarināt līdz 27. septembrim.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā sāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!