Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes policija piektdien Kairā ar asaru gāzes palīdzību centušies izklīdināt gāztā prezidenta Mohameda Mursi atbalstītājus, kad viņi centušies ielauzties satelīttelevīzijas kanālu telpās, vēsta ārvalstu mediji.

Mursi atbalstītāji ar dažādām aktivitātēm jau apmēram mēnesi prasa viņa atjaunošanu amatā. Šī aktivitāte un dažādi aicinājumi pulcēties uz jaunām protesta aktivitātēm rada bažās par vardarbības atsākšanos valstī.

Ēģiptes pagaidu valdība trešdien deva rīkojumu policijai pārtraukt islāmistu demonstrācijas, kuru dalībnieki pieprasa Mursi atjaunošanu amatā.

Mursi atbalstītāji, kuri sākuši kustību pret armijas īstenotajām pārmaiņām un Mursi atstādināšanu, paziņoja, ka turpinās sēdošās demonstrācijas un miermīlīgos protestus. Demonstranti arī noraidīja Ēģiptes Iekšlietu ministrijas iepriekš izteikto piedāvājumu doties prom no Kairas laukumos ierīkotajām apmetnēm, solot nodrošināt demonstrantu drošību.

Varasiestādes ir brīdinājušas protestētājus, ka viņi drīzumā tiks izklīdināti, bet nav atklājušas, kad tas notiks. Savukārt ASV aicinājusi Ēģiptes valdību nevērsties pret protestantiem un nepārkāpt viņu tiesības uz vārda brīvību.

Mursi un Musulmaņu brālības atbalstītāji Kairā turpina nepārtrauktas protesta akcijas kopš 3.jūlija, kad armija gāza pirmo demokrātiski ievēlēto prezidentu.

Pagājušajā sestdienā laukumā pie Rābijas al Adavijas mošejas sadursmēs ar drošības spēkiem tika nogalināti aptuveni 75 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!