Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes tiesa otrdien atcēlusi gāztajam prezidentam Muhamedam Mursi iepriekš piespriesto mūža ieslodzījumu, ziņo BBC. Tas viņam reiz tika piespriests par spiegošanu Kataras labā.

Katara bija viena no galvenajām Mursi atbalstītājām, un Ēģiptes pašreizējā vara apsūdz Kataru par nelikumīgās islāmistu kustības "Musulmaņu brālība" atbalstīšanu.

Pret Mursi ir vairāki notiesājošie spriedumi. Viņam iepriekš trīs atsevišķās prāvās bija piespriests nāvessods, mūža ieslodzījums un 20 gadu cietumsods.

Tikai pirms nedēļas tiesa atcēla eksprezidentam piespriesto nāvessodu, kas Mursi bija piespriests par līdzdalību 2011. gada nemieru laikā notikušajā masveida ieslodzīto bēgšanā no cietuma.

Mursi par Ēģiptes prezidentu ievēlēja 2012. gadā, taču gadu vēlāk jūlijā pēc plašiem ielu protestiem notika armijas apvērsums, kurā viņš tika gāzts. Pēc apvērsuma, kuru vadīja toreizējais armijas komandieris un pašreizējais Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi, tika izvērstas plašas represijas pret gāztā valsts galvas pārstāvēto Musulmaņu brālību.

Kasācijas tiesa lika atkārtoti tiesāt Mursi par apsūdzībām līdzdalībā cietumnieku bēgšanā un vardarbību pret policistiem sacelšanās laikā, kad tika gāzts ilglaicīgais prezidents Hosni Mubaraks.

Kopš Mursi gāšanas policijas kampaņā pret protestētājiem dzīvību zaudējuši vismaz 1400 cilvēku un simtiem cilvēku masu tiesas prāvās notiesāti uz nāvi.

Cilvēktiesību organizācijas uzskata, ka Sisi ir pat autoritārāks līderis nekā Ēģiptē 30 gadus valdījušais Hosni Mubaraks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!