Eiropas vienotā valūta eiro dažiem cilvēkiem rada niezi, konstatējis Minhenes dermatoloģijas profesors Johanness Rings. Viņš saka, ka šajā apstāklī vainojams niķeļa saturs eiro monētās, un piebilst, ka 15 procentos vāciešu eiro izraisa ādas kairinājumu un neglītu sarkanu plankumu parādīšanos.
Nopietnos gadījumos veikalu kasieriem reakcija var būt tik spēcīga, ka viņi nespēj pildīt savus pienākumus, norāda profesors.

Rings teica, ka alerģijas speciālisti lūguši Eiropas Savienību izgatavot eiro monētas, kas nesatur niķeli, taču amatpersonas šo lūgumu nav ņēmušas vērā.

Jau pagājušajā gadā pētījumos Zviedrijā tika konstatēts, ka divas no astoņām eiro monētām izdala tik daudz niķeļa, ka cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret metālu, uz rokām var izveidoties ekzēma.

Tikai piecu minūšu saskarsme ar viena vai divu eiro monētām, kas satur niķeļa sakausējumu, var izraisīt alerģiskus simptomus, ieskaitot ādas piesārtumu vai niezi, teikts Zviedrijas Karaliskā institūta dermatologa Karola Lidena un britu Valdības ķīmijas laboratorijas zinātnieka Stīvena Kārtera pētījumā. Agrākie pētījumi, kas tika veikti ar Francijas, Lielbritānijas un Zviedrijas nacionālo valūtu monētām, kurām ir niķeļa piekausējumi, atklāja, ka tās arī var izraisīt alerģijas, teikts pētījumā.

15 procentiem sieviešu un no diviem līdz pieciem procentiem vīriešu Rietumos ir alerģija pret niķeļa izstrādājumiem.

Veicot pētījumu, divu eiro monētas nedēļu tika turētas šķīdumā, kas ir līdzīgs cilvēku sviedriem, lai imitētu iespaidu, ka tās ir bijušas cilvēku rokās.

No eiro monētām atbrīvotais niķeļa daudzums bija līdz 30 reižu lielāks par to koncentrāciju, kādu zinātnieki uzskata par pieļaujamu vienreizējai saskarsmei.

Monētu 75 procentu vara un 25 procentu niķeļa sakausējums ir "inde" tiem, kam ir alerģijas. "Sekas varētu būt ekzēma uz rokām un sliktākajā gadījumā izsitumi uz visa ķermeņa," pagājušajā gadā brīdināja dermatologs Helmuts Lindermairs.

Eiropas Savienības (ES) zinātnieki, vides aizsardzības speciālisti, dermatologi un niķeļa industrija apsvēra niķeļa alerģijas iespēju, kad vienojās par eiro monētu sastāvu, teikts pētījumā.

Monētas ir izņēmums no ES direktīvas par niķeli, kas ierobežo niķeļa daudzumu tādos produktos kā rotas lietas vai pulksteņi, kuri nonāk tiešā saskarsmē ar ādu.

Pulksteņos un ķēdītēs ir atļauta tikai 0,5 mikrogramu niķeļa izdalīšanās no kvadrātcentimetra nedēļā. Taču viena un divu eiro monētas atbrīvo 100 reižu vairāk niķeli, nekā atļauj ES normas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!