Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru neformālās tikšanās laikā 7. un 8. martā Stokholmā galvenā uzmanība bija pievērsta ātrai un efektīvai militārās palīdzības sniegšanai Ukrainai, kur centrālā tēma bija Igaunijas iniciatīva par kopīgu miljona artilērijas lādiņu iepirkumu, vēsta ziņu aģentūra ELTA.

"Eiropa, mums ir problēma! Artilērijas munīcijas ražošanas jauda Eiropā ir pārāk zema, lai gan palīdzētu Ukrainai, gan atjaunotu Eiropas krājumus. Tāpēc ir ļoti svarīgi virzīt uz priekšu Igaunijas iniciatīvu par kopīgu viena miljona 155 mm lādiņu iepirkumu, un darīt to ar jaunu naudu," ministru sanāksmē teica Igaunijas ministrs Hanno Pevkurs.

Politiķis uzsver, ka ES ir jāsniedz skaidrs vēstījums Eiropas aizsardzības nozarei: nauda ir, tagad jāatrod veids kā ātri pārslēgt ražošanu lielākā pārnesumā.

"Krievija vienā dienā izšauj tādu pašu munīcijas daudzumu, kādu Eiropas spēj saražot mēnesī. Munīcijas krājumu palielināšana ir kritisks robs spējās, kas ir jāsalabo gan, lai sniegtu palīdzību Ukrainai, gan mūsu kopējai drošībai," skaidro ministrs.

Jau vēstījām, ka šajā pašā sanāksmē Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs paziņoja, ka Ukrainai pretuzbrukuma veikšanai ir nepieciešams miljons artilērijas lādiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!