Jau no septembra Turkmēnija var pārtraukt gāzes piegādes Krievijai, no kurienes tā caur Ukrainu nonāk Eiropā, ja netiks panākta vienošanās starp Turkmēniju un Maskavu par jaunajām gāzes cenām, ziņo BBC News.
Turkmēnija grib paaugstināt dabasgāzes cenas no 65 līdz 100 dolāriem par 1000 kubikmetriem, savukārt "Gazprom" no saviem Rietumeiropas klientiem ņem 230-250 dolārus par to pašu tilpumu.

Vienlaicīgi ar Turkmēnijas ārlietu ministrijas paziņojumu par gāzes piegādes pārtraukšanu septembrī "Gazprom" iegādājās Jamalas gāzes kondensāta ieguvju akciju kontrolpaketi. Šo ieguvju rezerves tiek lēstas uz 45 miljardiem kubikmetru.

Turklāt ceturtdien starp "Gazprom" un "Rosņefķ" tika panākta vienošanās par sadarbību gāzes jomā, kas nozīmē, ka "Gazprom" iegādāsies visu gāzi, ko iegūst naftas kompānija.

Novērotāji uzskata, ka šie pasākumi liecina par Krievijas gāzes monopolista, kas strādā roku rokā ar Kremli, cenšanos iegūt neatkarību no Centrālāzijas piegādēm un neitralizēt konkurenci pašā Krievijā.

Turkmēnija iegūst apmēram 60 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Divas trešdaļas gāzes aiziet eksportam: maza daļa uz Irānu, bet visa pārējā – uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!