Eiropas Komisija ceturtdien apstiprināja priekšlikumu, sākot no 1.maija, noteikt papildu ievedmuitu atsevišķiem ražojumiem no ASV.
2004.gada novembrī Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) nolēma, ka šādas sankcijas ir pieļaujamas.

Eiropas Savienība nosaka sankcijas, reaģējot uz ASV likumu, kas paredz kompensācijas tām ASV rūpniecības nozarēm, kurām nodara kaitējumu no ārvalstīm ievestā produkcija, kas tiek pārdota par "dempinga" cenām.

Likums, ko dēvē par "Bērda labojumu", piešķir ASV firmām, arī lielajām tērauda kompānijām vairāk nekā vienu miljardu dolāru (544 miljoni latu) no tarifiem, kas iekasēti no ārvalstu konkurentiem.

Pasaules Tirdzniecības organizācija atzinusi Bērda labojumu par nelikumīgu un ASV prezidents Džordžs Bušs ir aicinājis atcelt to un solījis ievērot PTO noteikumus.

ES sankcoijas paredz papildu 15% ievedmuitu dažiem papīra, tekstila un mašīnbūves izstrādājumiem. Sankcijas tiks noteiktas, jo "ASV nespēja panākt savas likumdošanas atbilstību starptautiskajām saistībām", teikts ES paziņojumā.

"Mēs esam vīlušies, ka šāds solis ir sperts," teica ASV tirdzniecības pārstāvja runasvīrs Ričards Milzs. "ASV cenšas pakļauties PTO lēmumam attiecībā uz Bērda labojumu."

Kā piebilda Milzs, "ir svarīgi atcerēties, ka PTO lēmums šajā strīdā neietekmē mūsu galveno likumdošanu tirdzniecības jomā. ASV arī turpmāk enerģiski īstenos mūsu tirdzniecības likumus, lai panāktu taisnīgu attieksmi pret amerikāņiem".

Jaunie tarifi, kuru vērtība sasniedz aptuveni 28 miljonus dolāru, palielina transatlantisko spriedzi. ES un ASV jau tagad strīdas par palīdzību kompānijām "Airbus SAS" un "Boeing Co.", nodokļu atvieglojumiem ASV eksportētājiem un Eiropas pretošanos ģenētiski modificētai pārtikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!