Eiropas Padome ceturtdien 10.oktobri pasludināja par Eiropas dienu pret nāvessodu, jo Eiropas Savienības (ES) ieceri darīt to pašu bloķējusi Polija.
Eiropas padomes Ministru komiteja, kurā pārstāvētas 47 valstis, pauda cerību, ka ES šai iniciatīvai pievienosies, "cik ātri vien iespējams".

Pagājušajā nedēļā Polija bloķēja ES ieceri ieviest dienu pret nāvessodu, uzstājot, ka vienlaikus pieminami jautājumi, kas saistīti ar tā sauktajām tiesībām uz dzīvību - aborti un eitanāzija.

Eiropas padomes ģenerālsekretārs Terijs Deiviss pauda pārliecību, ka īpaša diena ļaus paplašināt debates ar tām dalībvalstīm, kas joprojām atbalsta nāvessodu, "paskaidrojot, kāpēc šis nehumānais un degradējošais soda veids ir slikts, kāpēc tas atmests un kāpēc tas arī turpmāk nav atjaunojams".

Pēc Pasaules koalīcijas pret nāvessodu iniciatīvas 10.oktobris jau pasludināts par Pasaules dienu pret nāvessodu.

Kā jau ziņots, tikmēr Eiropas Parlaments (EP) mudina Eiropas Savienības (ES) Padomi ANO Ģenerālās Asamblejas 62.sesijā iesniegt rezolūciju par starptautisko nāvessoda moratoriju, lai tā tiktu pieņemta vēl šogad.

EP aicina ES prezidējošo valsti Portugāli ANO 62.Ģenerālās Asamblejas atklāšanā tai iesniegt rezolūciju par moratoriju, lai dokumentu varētu pieņemt vēl līdz šā gada beigām.

ES prezidentūras pārstāvis debatēs EP deputātiem sacīja, ka prezidentūra rezolūciju iesniegs līdz oktobra vidum. ANO Ģenerālās Asamblejas Sociālo, humanitāro un kultūras jautājumu komiteja par rezolūciju varētu balsot oktobrī, kas savukārt atļautu Ģenerālās Asamblejas balsojumu decembrī.

Vakar, 26.septembrī, ar 504 balsīm "par", 45 "pret" un 14 deputātiem atturoties pieņemtajā EP rezolūcijā deputāti pauž arī atbalstu noteikt 10.oktobri par Eiropas dienu pret nāvessodu un aicina nākamo Polijas valdību atbalstīt šo iniciatīvu.

Parlamenta rezolūcija aicina nākamo Polijas valdību pēc 21.oktobrī gaidāmajām vēlēšanām pilnībā atbalstīt šo ES iniciatīvu, kas atspoguļo Eiropas pamatvērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!