Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 230 dažādu politisko spēku deputāti no Eiropas, Ziemeļamerikas un Izraēlas aicina Eiropas Savienību (ES) atzīt visu Libānas grupējumu "Hezbollah" par teroristu organizāciju, portālu "Delfi" informē starptautiskajā ebreju organizācija "American Jewish Committee" (AJC).

"Hezbollah" ir Libānas šiītu kustība. Pēc 2012. gadā grupējuma sarīkota pašnāvnieka-spridzinātāja uzbrukuma Bulgārijā ES un virkne citi valstu "Hezbollah" militāro spārnu atzina par teroristisku organizāciju.

Taču aktīvisti uzskata, ka "Hezbollah" ar savu ideoloģiju, uzbūvi un līderu atklāti pausto nemaz nav dalāma politiskajā un militārajā spārnā, bet uzskatāma par vienotu organizāciju – tāpēc būtu jāaizliedz pilnībā. Libānas kustību pilnībā no ES valstīm jau ir aizliegusi Vācija.

Starpparlamentārā grupa "Transatlantiskie Izraēlas draugi" piektdien Eiropas Komisijas (EK) prezidentei Urzulai fon der Leienai un citām vadošām ES amatpersonām nosūtīja "Transatlantisko deklarāciju", skaidrojot nepieciešamību visu "Hezbollah" atzīt par teroristisku kustību.

Dokuments nosūtīts divu teroraktu gadadienas priekšvakarā – 1994. gada 18. jūlijā spridzināšanas uzbrukumā Ebreju kopienas centram (AMIA) Argentīnā gāja bojā 85 cilvēki, bet 2012. gada 18. jūlijā terorists pie Bulgārijas Burgas lidostas uzspridzināja autobusu ar ebreju tūristiem, kā rezultātā gāja bojā seši cilvēki un pats spridzinātājs.

Arvien vairāk likumdevēji no ES un 25 dalībvalstu parlamentiem, kā arī Lielbritānijas, Šeices, ASV, Kanādas un Izraēlas iebilst "Hezbollah" dalīšanai militārajā un politiskajā spārnā, teikts paziņojumā.

"Irānas režīma nāvējošākais starpnieks "Hezbollah" vada globālu terora tīklu, kas apdraud ne tikai tā kaimiņus, bet arī Rietumu demokrātijas. Vācijā vien "Hezbollah" ir vairāk nekā 1000 atbalstītāju. Grupas vardarbīgā un antisemītiskā ideoloģija saindē mūsu plurālistiskās sabiedrības audumu. Vislabāk tas redzams "Hezbollah" ikgadējo "Quds" dienu gājienos, kuros izskanošie aicinājumi iznicināt ebreju valsti atbalso Eiropas vēstures tumšākās lapaspuses," teikts deklarācijā.

Deklarācijā atspēkoti argumenti, ko izmanto par labu "Hezbollah". Piemēram, dažkārt tiek minēts, ka "Hezbollah" aizliegšana destabilizēs situāciju Libānā. Deklarācijas autori gan uzskata, ka Libānas vienīgā cerība uz īstu ekonomisko un politisko stabilitāti ir atbrīvošanās no grupējuma, kas ir izveidojis valsti valstī. Un šajā procesā libāniešiem nepieciešams ES atbalsts, teikts dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!