Foto: F64
Nelikumīgo preču tranzīts ir organizētās noziedzības veids, kas īpaši raksturīgs Baltijas valstīm kā vienam no pieciem noziedzības aktivitāšu mezgliem Eiropā, norādīts Eiropas policijas aģentūras (Eiropols) veiktajā organizētās noziedzības draudu novērtējumā.

Ziemeļaustrumu noziedzīgo aktivitāšu mezglā, kuru veido Igaunija, Latvija, Lietuva un Krievijas Kaļiņingradas apgabals, lielākais fokuss ir uz nelikumīgo preču tranzītu no un uz bijušās Padomju Savienības valstīm, kā arī tā ir vardarbīgu noziegumu grupējumu bāze ar starptautisku ietekmi, secināts Eiropolā. Novērtējumā ziemeļaustrumu mezgls vairākkārt dēvēts par Lietuvas organizēto grupu, kurai piemīt strauja izplatīšanās pa visu Eiropu.

Šajā mezglā noziedznieki ir aktīvi kokaīna tirdzniecībā, lai gan vietējais pieprasījums nav būtisks, un reģions kalpo kā tranzīta punkts piegādei uz Krieviju. Lietuvas grupa iesaistīta narkotiku plūsmā no Latīņamerikas caur Rietumāfriku un Eiropas dienvidu un ziemeļu noziedzīgajiem centriem, secināts noziedzības draudu novērtējumā.

Eiropols prognozē, ka kokaīna pieejamība Baltijas valstīs nākotnē var novest pie tā cenu samazinājuma un patēriņa pieauguma. "Lietuvas grupa spēlē nozīmīgu lomu sintētisko narkotiku tirdzniecībā uz Krieviju, Skandināviju un Baltijas valstīm. Tā ir nostiprinājusi savas pozīcijas ziemeļaustrumu grupā un ziemeļu valstīs amfetamīna, metamfetamīna un ekstazī veida narkotisko vielu pārdošanā," teikts Eiropas policijas aģentūras publiski pieejamā informācijā.

Tāpat arī cigarešu kontrabandas tranzītā ziemeļaustrumu mezglam ir liela nozīme. Cigaretes no Krievijas caur Baltijas valstīm tiek pārvadātas uz Vācijas, Lielbritānijas un ziemeļu valstu tirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!