Foto: AFP/Scanpix
Eiropā pērn būtiski pieaudzis teroraktu skaits, ceturtdien pavēstīja Eiropols.

Kā norādīts Eiropola jaunākajā ziņojumā, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs 2012.gadā reģistrēti 219 ar terorismu saistīti uzbrukumi, kuros dzīvību zaudējuši 17 cilvēki.

Vislielākos upurus pērn prasīja Muhameda Meras sarīkotie uzbrukumi, kuros Tulūzā un tās apkaimē martā tika nogalināti trīs franču desantnieki, trīs ebreju skolnieki un rabīns. Terorists tika nogalināts policijas operācijā.

Savukārt jūlijā Burgasas lidostā Bulgārijā sprādziens izdzēsa piecu Izraēlas tūristu un kāda bulgāra dzīvību. Šajā uzbrukumā tika vainots Libānas šiītu grupējums "Hizbollah".

"Šie un citi ziņojuma secinājumi liecina par terorisma draudiem, kas Eiropā joprojām ir nopietni," brīdināja Hāgā bāzētā aģentūra. "Nestabilā situācija Mali arī prasa īpašu uzmanību, jo radusies jauna platforma, kas varētu šķist pievilcīgs galamērķis tiem, kuri vēlas iesaistīties bruņotā konfliktā, atbalstot reliģijas iedvesmotus nemierniekus."

"Atgriežoties ES, šīs personas var radīt apdraudējumu," secināts ziņojumā.

Tas pats attiecas arī uz Sīriju, kurp pēdējā laikā dodas arvien vairāk ES pilsoņu, lai "cīnītos līdzās grupējumiem, kuri tiek saistīti ar reliģijas iedvesmotu terorismu".

LETA jau ziņoja, ka satraukumu par ES pilsoņu došanos uz Sīriju ceturtdien pauda arī ES terorisma apkarošanas darba koordinators Žils de Keršovs.

Pēc viņa teiktā, fakts, ka Sīrijas konfliktā iesaistās simtiem gados jaunu eiropiešu, rada nopietnu apdraudējumu Eiropas drošībai.

Beļģijas policija pagājušajā nedēļā veica vairākus desmitus reidu, kuru laikā arestēti radikālie islāmisti, kas tiek turēti aizdomās par brīvprātīgo rekrutēšanu cīņai pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem.

Kā liecina šomēnes publiskotais Londonas Karaļa koledžas pētījums, to eiropiešu skaits, kas Sīrijā karojuši nemiernieku pusē, varētu sasniegt 600.

Nemiernieku rindās cīnās džihādisti no 14 Eiropas valstīm, arī Francijas, Vācijas, Lielbritānijas un Nīderlandes, norāda Londonas Karaļa koledžas Starptautiskā Radikalizācijas pētniecības centra līdzstrādnieki.

"140 līdz 600 eiropieši kopš 2011.gada sākuma devušies uz Sīriju," sacīja pētnieks Ārons Zelins.

To skaits, kas arī patlaban ir Sīrijā, varētu sasniegt 441, viņš piebilda.

Pie šādiem skaitļiem centra pētnieki nonākuši, ņemot vērā džihādistu forumos parādījušos "paziņojumus par asinsliecinieku nāvi", kādu ir bijis 250, kā arī vairākus simtus Rietumu un arābu mediju ziņojumu.

Karotāju skaits, kas uz Sīriju devušies no Lielbritānijas, varētu sasniegt 134, no Nīderlandes - 107, no Francijas - 92 un no Beļģijas - 85.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!