Pēdējā gada laikā Eiropas Savienībā (ES) jūtami pieaudzis tādu produktu skaits, kas rada nopietnu risku patērētāju veselībai un drošībai, konstatēts Eiropas Komisijas (EK) jaunākajā ziņojumā.
EK ikgadējais ziņojums par nepārtikas produktu drošību liecina, ka lielākos draudus Eiropas patērētājiem rada rotaļlietas un elektroierīces, vēsta "EUobserver".

2005.gadā tā sauktajā RAPEX datubāzē, kas apkopo informāciju par kaitīgām precēm, iekļauts 701 produkts, salīdzinot ar 388 produktiem 2004.gadā. 25% no visām nedrošajām precēm pagājušajā gadā veidoja rotaļlietas.

ES dalībvalstīm ir pienākums ziņot RAPEX par produktiem, kas rada draudus patērētāju veselībai vai drošībai. Dalībvalstij, kas ražojusi par nedrošu uzskatīto produktu, ir jāpārtrauc šī produkta eksports, bet pārējās dalībvalstis tiek informētas par šo produktu un nepieciešamības gadījumā var noteikt importa aizliegumu.

Par vislielāko skaitu nedrošu produktu - par 122 precēm - pagājušajā gadā ir paziņojusi Ungārija. Vācija ir atklājusi 106 nedrošus produktus, bet Grieķija - 88 produktus. Tajā pašā laikā Luksemburga ir ziņojusi tikai par vienu produktu, Itālija - par diviem, bet Latvija - par trim produktiem.

EK preses pārstāvis norāda, ka identificēto nedrošo produktu skaita pieaugums pagājušajā gadā daļēji ir saistīts ar lielāku valstu skaitu, kuras ziņo par saviem atklātajiem nedrošajiem produktiem, kā arī ar labāku informētību par EK izvirzītajām prasībām.

Aptuveni puse no pērn konstatētajiem nedrošajiem produktiem bija ražoti ārpus ES, un lielāko daļu no tiem veidoja Ķīnā ražotās preces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!