Eiropas Komisija (EK) pirmdien brīdināja Slovākiju, ka tās lēmums atsākt vecās atomelektrostacijas reaktora darbību ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) nosacījumiem un šāds lēmums nav pieņemams.
EK preses sekretārs Ferans Taradelass norādīja, ja Slovākijas valdība no jauna iedarbinās Bohunices atomelektrostacijas reaktoru, tad tiks pārkāpts līgums, ko Bratislava noslēdza, iestājoties ES.

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico pirmdien paziņoja, ka valdība varētu pieņemt lēmumu atsākt atomelektrostacijas darbību, ja Krievijas gāzes piegādes Eiropai pirmdien netiks atjaunotas.

Slovākija pēdējo Bohunices atomelektrostacijas reaktoru slēdza 31.decembrī, balstoties uz noteikumiem attiecībā uz Slovākijas iestāšanos ES.

Valsts plāns atsākt reaktora darbību jau izraisījis asu reakciju no kaimiņvalsts Austrijas, bet ES prezidējošā valsts Čehija šādu Slovākijas lēmumu nosaukusi par nepieņemamu.

Pirmdien Briselē plānota arī ES enerģētikas komisāra Andra Piebalga un Slovākijas enerģētikas ministra Ļubomira Jahnateka tikšanās, lai apspriestu šo situāciju.

"Mēs netiksimies, lai viņiem [Slovākijai] teiktu, ka mēs piekrītam par reaktora darbības atsākšanu. Tas nav iespējams no juridiskā viedokļa, jo tas ir pretrunā ar ES nosacījumiem," sacīja Taradelass.

Slovākija pagājušajā nedēļā valstī izsludināja ārkārtas stāvokli, lai ietaupītu tās naftas rezerves.

Šie ierobežojumi vairākām valsts kompānijām, tostarp Francijas autoražotājam "PSA Peugeot Citroen" un Dienvidkorejas "Kia Motors", likuši pārtraukt ražošanu.

Kā ziņots, Krievija 1.janvārī samazināja gāzes piegādes Ukrainai.

Taču pagājušajā nedēļā par ievērojamu Krievijas gāzes piegāžu apjoma samazinājumu vai pilnīgu pārrāvumu ziņoja 18 Eiropas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!