Ķīna Eiropas tirgū varētu saskarties ar izteiktu protekcionismu, ja tā neatvērs tirgu investīcijām no Eiropas valstīm, teikts ceturtdien izplatītajā Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.
"Ķīniešiem jāaptver politiskā realitāte un jāsper soļi, lai nodrošinātu abpusējo atvērtību Eiropas investīcijām un tirdzniecībai. Pretējā gadījumā Eiropā un citur no mums pieprasīs jaunus noteikumus, un šāda jauna pieeja viennozīmīgi būtu izteiktāka protekcionisma politika, tāda, kas nebūtu izdevīga nevienam. Tomēr skaidrs, ka, ja Ķīna neizrādīs vēlēšanos un apņēmību panākt vēlamo rezultātu, Eiropa varētu pastiprināt savas prasības," noradīja EK pārstāvis Pīters Povers.

EK pauž bažas sakarā ar Eiropas nelīdzsvaroto tirdzniecību ar Ķīnu, kas daļēji izskaidrojams ar Āzijas valsts noteiktām tirdzniecības barjerām, kā arī intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpšanu.

Eiropas Savienības (ES) deficīts tirdzniecībā ar Ķīnu pagājušajā gadā sasniedza 128 miljardus eiro (90 miljardus latu), savukārt šogad šīs rādītājs varētu palielināties līdz 170 miljardiem eiro (119,5 miljardiem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!