Eiropas Komisija (EK) ir piespriedusi gandrīz 1,6 miljonus eiro (aptuveni miljonu latu) lielu soda naudu ASV kompānijai "Topps", jo šī firma, pēc EK atzinuma, ir krāpusi bērnus, kuri kolekcionē uzlīmes un kārtis ar saviem iemīļotajiem japāņu multfilmu varoņiem - pokemoniem.
Pēc gadu ilgas izmeklēšanas EK secināja, ka amerikāņu kompānija nelikumīgi bloķējusi tā dēvēto paralēlo importu, tāpēc var uzskatīt, ka notikusi krāpšana, jo, piemēram, bērniem Somijā par kārtīm un uzlīmēm ar Pikačū un citiem pokemoniem bija jāmaksā 2,5 reizes vairāk nekā viņu vienaudžiem Portugālē.

Eiropas Savienības (ES) izpildvaras institūcija "Topps" stratēģiju sāka izmeklēt pērn jūnijā. Secināts, ka šīs stratēģijas ietvaros kompānija centās nepieļaut, lai kārtis un uzlīmes no vienas ES valsts ar zemākām cenām tiek eksportētas uz citu ES valsti ar augstāku cenu līmeni.

Pēc Eiropas Komisijas informācijas, Eiropas Savienības uzlīmju, kāršu un citu kolekcionējamu priekšmetu tirgus vērtība 2000.gadā bija 600 miljoni ASV dolāru (337 miljoni latu). "Topps" darbības izmeklēšana attiecas tieši uz šo gadu.

Izmeklēšanā atzīts, ka "Topps" kavējis paralēlo importu ar savu meitas uzņēmumu Lielbritānijā, Somijā, Francijā, Vācijā, Itālijā un Spānijā starpniecību. Kompānija vairākkārt pieprasīja saviem izplatītājiem noskaidrot citus importētājus un valstis, kuras ir "Pokemon" produktu piegāžu galamērķis. Meitas uzņēmumiem, kuri nepildīja šo prasību, "Topps" draudēja samazināt piegāžu apjomus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!