Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas paspārnē darbojas speciāla vienība, kas varētu būt saistīta ar Aleksandra Lukašenko politisko oponentu iznīcināšanu ārzemēs, atsaucoties uz savā rīcībā nonākušu informāciju, apgalvo iniciatīva BYPOL.

BYPOL apvieno bijušos Baltkrievijas drošības struktūru darbiniekus, kas iestājas pret Lukašenko režīmu. Iniciatīva regulāri publicē informāciju par struktūras notiekošo un nodarbojas ar varasiestāžu noziegumu fiksēšanu. Interviju ar vienu no BYPOL aktīvistiem var lasīt šeit.

Saskaņā ar BYPOL iegūtajiem datiem, tā ir Aizsardzības ministrijas Ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) devītā nodaļa, kas radīta 2014. gadā.

Viens no vienības uzdevumiem esot operāciju veikšana ārzemēs. Vienība esot tik slepena, ka pašreizējais aizsardzības ministrs Viktors Hreņins par tās eksistenci uzzinājis tikai stājoties amatā.

View this post on Instagram

A post shared by BYPOL NEWS (@osb.bypol)


Katram vienības darbiniekam ir jāiziet apmācības Kara akadēmijas militāri diplomātiskajā fakultātē vai Valsts drošības komitejas (VDK) Nacionālās drošības institūtā, vai militārajā mācību iestādē Krievijā, skaidro BYPOL.

Apmācība ilgst divus gadus un ietver divu svešvalodu apguvi. Visi vienības darbinieki apgūst izpletņlēkšanu un ūdenslīdēja prasmes, lai spētu "slepeni iekļūt ārvalstī pa gaisa vai ūdens ceļu".

"Delfi" jau ir rakstījuši par to, kā savulaik tika likvidēti Lukašenko oponenti pašā Baltkrievijā.

Savukārt janvāra sākumā bijušais specvienības "Almaz" darbinieks Igors Makars, kurš pievienojies opozīcijai, informēja par slepenu pretterorisma vienības "Alfa" septīto nodaļu. Saskaņā ar viņa avotu stāstīto, nodaļa radīta 2012. gadā un starp tās uzdevumiem esot arī politisko konkurentu neitralizēšana.

Tāpat nesen tika publicēts nopludināta audio ieraksts, kurā Baltkrievijas specdienesti 2012. gadā it kā apsprieduši Lukašenko politisko konkurentu slepkavības ārzemēs, tostarp runāts par baltkrievu žurnālistu Pāvelu Šeremetu, kurš 2016. gadā gāja bojā automašīnas sprādzienā Kijevā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!