Eirozonas ekonomika atrodas stagnācijā, bet jaunajā gadā tā var ieslīgt recesijā, apgalvo laikraksts "Business". Vadošo investīciju banku ekonomisti uzskata, ka izaugsme eirozonā 2002.gada pēdējos trijos mēnešos ir palēninājusies un apstājusies un nākamajā gadā tā ieslīgs recesijā.
Tajā ir vainojami vājie patērētāju tēriņi, gausā industriālā ražošana un krītošā biznesa uzticība.

"Eirozona šajā aukstajā ziemā piedzīvo minirecesiju, vispār bez izaugsmes 2002.gada pēdējā ceturksnī un ieslīgšanu negatīvos rādītājos 2003.gada pirmajā ceturksnī," laikrakstam pavēstījas bankas "Morgan Stanley" ekonomists Ēriks Čeinijs. "Mēs pat nevaram izslēgt pilnīgu recesiju, kad divus vai trīs ceturkšņus pēc kārtas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums ir negatīvs."

"Morgan Stanley" savas izaugsmes prognozes eirozonai 2003.gadam ir samazinājis līdz tikai vienam procentam iepriekšējo 1,4 procentu vietā, vēsta "Business".

Konkurējošā investīciju banka HSCB arī ir samazinājusi izaugsmes prognozes, kamēr pārējās bankas, ieskaitot "Goldman Sachs", šai tendencei varētu sekot nākamajā nedēļā.

Pieaugošās drūmās prognozes par eirozonas ekonomiskajām perspektīvam atkal liks pievērsties jautājumam par tālāku kredītprocentu likmju samazināšanu eirozonā. Eiropas Centrālā banka šī mēneša sākumā padevās spiedienam un likmes samazināja par pusprocenta punktu līdz 2,75 procentiem.

Šis solis tika sperts pēc gadu ilgušās likmes iesaldēšanas, lai samazinātu stabili augsto inflāciju.

Eirozonas problēmas daļēji rodas dēļ Eiropas lielākās ekonomikas Vācijas vājuma. Krītošā biznesa uzticība un mazie patērētāju tēriņi bremzē izaugsmi Vācijā, un tiek prognozēts, ka nodokļu paaugstināšana, kas spēkā stāsies nākamajā gadā, problēmu saasinās.

"Kad nodokļi skars patērētājus, mēs sagaidām, ka Vācijas IKP pirmajā ceturksnī samazināsies, sekojot ceturtajam ceturksnim, kurš jau bija negatīvs," paziņoja Čeinijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!