Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien pieņemtā rezolūcijā aicina sākt Līguma par Eiropas Savienību (ES) 7. panta 1. punktā paredzēto procedūru, kas var izraisīt sankciju piemērošanu Ungārijai, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Noslēdzot iepriekšējās plenārsēdes debates, EP deputāti uzskata, ka situācija pamattiesību jomā Ungārijā ir pietiekams iemesls sākt formālu procedūru un pārliecināties, vai pastāv "droša varbūtība", ka dalībvalsts varētu nopietni pārkāpt ES vērtības.

Deputāti ir pārliecināti, ka Ungārijai jāaptur vai jāatsauc vairāki pretrunīgie likumi, kas paredz bargākus noteikumus patvēruma meklētājiem un nevalstiskajām organizācijām. Tāpat deputāti aicina Ungāriju panākt vienošanos ar ASV varas iestādēm, lai ļautu Centrāleiropas Universitātei Budapeštā turpināt darbu kā neatkarīgai institūcijai, un uzskata, ka ES fondu izmantošana Ungārijā jāpakļauj uzraudzībai. EP deputāti arī uzdevuši Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejai (LIBE) sagatavot oficiālu rezolūciju balsojumam plenārsēdē.

Informācijas birojā norāda, ka pēdējā laika notikumi Ungārijā ievērojami pasliktinājuši situāciju tiesiskuma, demokrātijas un pamattiesību jomā. Tas ir pārbaudījums ES spējām aizsargāt pamatvērtības, uzskata EP deputāti. Viņi arī atkārtoti uzsvēra 2016.gada 25.oktobra rezolūcijā pausto nepieciešamību izstrādāt mehānismu ES pamatvērtību aizsargāšanai.

"Līguma par ES 7. pants nodrošina mehānismu, kas ļauj novērst pamattiesību neievērošanu. Saskaņā ar panta 1. punktu ES Padome var konstatēt, ka ir droša varbūtība, ka kāda dalībvalsts varētu nopietni pārkāpt ES vērtības. Lai risku novērstu, ES Padome dalībvalstij sniedz ieteikumus," informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!