Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) trešdienas balsojumā lēma izmantot savas veto tiesības un bloķēt Eiropas Komisijas (EK) noteikumus, kas joprojām ļautu zīdaiņu pārtikai saturēt līdz pat trim reizēm vairāk cukura, nekā to rekomendē Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Deputāti, kā skaidro EP informācijas birojs Rīgā, noraidīja ierosinātos deleģētos noteikumus, kuros pieļaujamais cukura sastāvs bija atstāts iepriekšējā līmenī, raizējoties par to, ka tas neļautu pietiekami pasargāt bērnus no aptaukošanās.

Iebildumu EP deputāti pieņēma, 393 deputātiem balsojot par, 305 pret un 12 atturoties, tādējādi noteikumi ir nosūtīti atpakaļ pārstrādāšanai EK.

EP deputāti uzskata, ka EK noteikumi ir "pretēji visiem Pasaules Veselības organizācijas un dalībvalstu zinātnisko komiteju veselības ieteikumiem, kuros bija ieteikts ievērojami samazināt kopējā cukura devu".

PVO iesaka ierobežot cukura līmeni līdz 10% no kopējās enerģētiskās vērtības, savukārt EK priekšlikums atļāva bērnu pārtikā 30 % no enerģētiskās vērtības nodrošināt ar cukuru (7,5g cukurs/100 kcal ir līdzvērtīgs 30 kcal no cukura 100 kcal enerģijas).

Tā kā neveselīgi ēšanas paradumi "patlaban ir galvenais slimību un nāves cēlonis visā pasaulē, gadījumu skaita ziņā apsteidzot tabaku, alkoholu un fiziskās aktivitātes trūkumu kopā", EP deputāti uzskata, ka maksimāli pieļaujamais cukura līmenis būtu ievērojami jāsamazina atbilstoši PVO ieteikumiem.

EP deputāti arī uzskata, ka saskaņā ar piesardzības principu minētajos pārtikas produktos būtu jāaizliedz izmantot ĢMO un nanotehnoloģijas, kuru ilgtermiņa riski nav zināmi.
Marķējums

Tāpat EP deputāti uzskata, ka mazu bērnu pārstrādātās pārtikas produktu marķēšanā un mārketingā būtu skaidri jānorāda, ka šie produkti nav piemēroti bērniem, kas jaunāki par 6 mēnešiem, un ar tiem nedrīkst darboties pretēji ieteikumam bērnus līdz 6 mēnešu vecumam zīdīt ar krūti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!