Eiropas Parlaments (EP) šodien pieņēmis rezolūciju, kurā paudis gandarījumu par Baltkrievijas politieslodzīto Aleksandra Kozuļina, Sergeja Parsjukeviča un Andrejs Kima atbrīvošanu un aicinājis pārskatīt ES ieviestos pasākumus pret Baltkrievijas režīmu, informēja EP Preses dienestā.
Vienlaikus deputāti rezolūcijā apšaubījuši 28.septembrī ievēlētā Baltkrievijas parlamenta leģitimitāti, jo uzskata, ka vēlēšanas nav atbildušas demokrātijas standartiem, neraugoties uz dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem.

Aicinot ES dalībvalstis un Eiropas Komisiju apsvērt iespēju pārskatīt un uz laiku atcelt ierobežojošos pasākumus Baltkrievijai, deputāti norādījuši, ka, viņuprāt, nav jāatceļ aizliegums izsniegt vīzas personām, kas ir tieši iesaistītas demokrātijas standartu un cilvēktiesību pārkāpumos. Turpretim jāatvieglo vīzu izsniegšana Baltkrievijas pilsoņiem kopumā, "jo tas ir vienīgais veids, kā novērst arvien lielāku izolāciju".

Deputāti arī aicinājuši palielināt finansiālo atbalstu neatkarīgajiem plašsaziņas līdzekļiem, nevalstiskajām organizācijām un ārzemēs studējošiem Baltkrievijas studentiem. Parlaments atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas sniegto finansiālo atbalstu Baltkrievijas Eiropas humanitārajai universitātei, kas darbojas trimdā, Viļņā.

Vēlēšanās neviens no 78 opozīcijas kandidātiem nav spējis iekļūt Baltkrievijas parlamentā.

Jau iepriekš opozīcija pauda pārliecību, ka vēlēšanu rezultāti būs viltoti par labu autoritārajam prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Kā ziņo Krievijas aģentūra ITAR-TASS, vēlēšanās piedalījušies 75,3% balsstiesīgo vēlētāju. Vienlaikus tiek ziņots, ka vairāk nekā ceturtā daļa vēlētāju balsojuši iepriekšējā balsošanā, kas tika organizēta no otrdienas līdz sestdienai.

Balsu skaitīšanas rezultāti liecina, ka visas 110 deputātu vietas ieguvuši kandidāti, kuri atbalsta valdību.

Līdz šim - kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidus - nevienas no Baltkrievijā notikušajām vēlēšanām Rietumvalstis nav atzinušas par brīvām un godīgām.

Taču pirms šī gada vēlēšanām Lukašenko, kurš atrodas pie varas jau 14 gadus un izpelnījies diktatora slavu, atbrīvoja vairākus politieslodzītos un mazināja pret opozīciju vērsto spiedienu.

"Ja vēlēšanas noritēs gludi, Rietumi atzīs Baltkrieviju," svētdien uzrunājot vēlētājus, paziņoja Lukašenko.

Tajā pašā laikā viņš uzbruka opozīcijai, apgalvojot, ka tā ir ārvalstu finansēta.

"Patiesa, konstruktīva opozīcija ir nepieciešama, (..) taču ne opozīcija, kas simtprocentīgi barojas no ārzemēm," runājot ar žurnālistiem, sacīja Baltkrievijas prezidents.

Tajā pašā laikā pirms vēlēšanām Rietumi, kuru attiecības ar Krieviju Gruzijas kara dēļ vēl vairāk atsalušas, ļāvuši Lukašenko noprast, ka būtu gatavi mainīt līdzšinējo attieksmi pret Minsku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!