Eiropas Parlaments trešdien ieteica "Galileo" pilnībā finansēt no ES budžeta, lai tādā veidā novērstu 2,5 miljardu eiro iztrūkumu — tas radies pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem nodibināt privāto un publisko partnerību. ES daudzgadu budžetā 2007.–2013. gadam Eiropas satelītu radionavigācijas sistēmas finansēšanai paredzēts 1 miljards eiro.
Eiropas Parlaments trešdien pieņemtajā rezolūcijā prasa, lai Eiropas Komisija iesniegtu jaunu regulas priekšlikumu par "Galileo" finansējumu, par ko kopīgi lemtu Eiropas Parlaments un ES Padome. Deputāti stingri iebilst pret to, ka vienošanos par iztrūkstošo finansējumu varētu pieņemt valdību līmenī, bez Eiropas Parlamenta iesaistes: "Parlaments atkārtoti atbalsta "Galileo" programmu, kam ir milzīga Eiropas pievienotā vērtība, un pauž stingru atbalstu "Galileo" programmas turpināšanai Eiropas Savienības atbildībā".

"Galileo" bija iecerēts finansēt, pamatojoties uz publisko (ES) un privāto partnerību, projektam piesaistot astoņu Eiropas kompāniju apvienību. Taču sarunas 2007.gada sākumā beidzās neveiksmīgi, jo privātie partneri baidījās no papildu izdevumiem, kas varētu rasties īstenošanas gaitā. Projekts salīdzinājumā ar sākotnējo plānu ir aizkavējies par pieciem gadiem, un līdz šim izmēģināts viens satelīts no trim plānotajiem.

EP iesaka paredzēt, ka gadījumā, ja sabiedriskais sektors uzņemtos projektu finansēt pilnībā vai pārņemtu dažas saistības, tas būtu jāņem vērā koncesijas līgumā.

"Galileo" ir Eiropas Savienības mēģinājums radīt pašai savu satelītu radionavigācijas sistēmu civilām vajadzībām. Sistēma būtu pilnīgi neatkarīga no ASV izveidotās GPS, kas sākotnēji radīta militāriem nolūkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!