Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs, kuram Itālijas bijušais premjerministrs Silvio Berluskoni reiz piedāvāja spēlēt nacistu nometnes sarga lomu, tagad izteicis brīdinājumu itāliešiem nebalsot par neskaitāmos skandālos iesaistīto Berluskoni 24.–25.februārī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

"Silvio Berluskoni jau ir destabilizējis situāciju Itālijā ar bezatbildīgu valdības rīcību un personīgu noziedzīgu rīcību," Šulcs teicis ceturtdien laikrakstā "Bild" publicētā intervijā, piebilstot, ka pašreizējā premjera Mario Monti valdības laikā iegūto uzticību Itālijai nevajadzētu zaudēt.

"Man ir liela pārliecība, ka Itālijas vēlētāji pieņems savai valstij pareizo izvēli," uzsvēra EP prezidents.

Uz jautājumu par 76 gadus vecā Berluskoni, kas jau trīs reizes ir bijis valdības vadītājs, kandidēšanu parlamenta vēlēšanās, Vācijas politiķi šonedēļ ir atbildējuši, ka lēmums ir jāpieņem Itālijas iedzīvotājiem.

Vācijas kanclere Angela Merkele reģionālajam laikrakstam "Straubinger Tagblatt" trešdien norādīja, ka Monti reformas "ir visā pasaulē atjaunojušas uzticību valstij", tomēr uzstāja, ka "itāliešiem ir jāievēlē sava valdība". Merkele teica, ka nevēlas iesaistīties nekādās "rekomendācijās vai spekulācijās".

2003.gadā Berluskoni, runājot EP, izraisīja EP sašutumu, uzaicinot Šulcu, kas pazīstams ar āķīgu jautājumu uzdošanu, piedalīties filmā un tēlot nacistu nometnes sargu.

Itālijā "režisors tagad uzņem filmu par nacistu koncentrācijas nometnēm", Beluskoni teica Šulcam. "Ierosinu, ka jūs spēlējat kapo lomu," viņš turpināja, runājot par sargu, ko nacistu SS vienības izraudzījās no aizturēto vidus.

76 gadus vecais mediju magnāts, kas trīs reizes vadījis Itālijas valdību un dominējis Itālijas politikā 20 gadu, ir iesaistīts daudzās tiesvedībās par korupciju, krāpšanos ar nodokļiem, grāmatvedības datu viltošanu, nelikumīgu politisko partiju finansēšanu, dienesta pilnvaru pārkāpšanu un seksuālām attiecībām ar nepilngadīgu prostitūtu. Tomēr viņš ne reizi nav notiesāts pēdējā instancē, jo apsūdzības ir atceltas vai ir iestājies noilgums, vai arī spriedums ir pārsūdzēts.

Pirms svētdien un pirmdien gaidāmajām parlamenta vēlēšanām Berluskoni partija "Brīvības tauta" (PDL) ir atjaunojusi aliansi ar partiju "Ziemeļu līga".

PDL un "Ziemeļu līga" bija sabiedrotās 2011.gadā, kad novembrī Berluskoni atkāpās no premjera amata, dodot vietu tehnokrāta Mario Monti valdībai.

"Ziemeļu līga" atteicās atbalstīt Monti valdību, bet PDL to atbalstīja, līdz pērn decembrī atbalstu pārtrauca, izraisot Monti atkāpšanos pēc valsts budžeta pieņemšanas un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!