Foto: AFP/Scanpix
Turcija ir gatava "nepieciešamības gadījumā" atļaut šķērsot savu robežu desmitiem tūkstošiem sīriešu bēgļu, kas cenšas paglābties no režīma uzbrukumiem, paziņojis prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Tikmēr palīdzības dienesti ziņo, ka situācija robežas Sīrijas pusē jau šobrīd vieš izmisumu.

Bēgot no jaunās Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma ofensīvas, ko ar aviācijas uzlidojumiem atbalsta Krievija, kopš piektdienas Alepo pilsētu valsts ziemeļos pametuši tūkstošiem cilvēku, galvenokārt sievietes un bērni.

"Režīms bloķējis daļu no Alepo. (..) Turcija ir apdraudēta. Ja viņi nonāks pie mūsu durvīm un viņiem nebūs citas izejas, tad nepieciešamības gadījumā mums jāļauj un mēs arī atļausim mūsu brāļiem ienākt," viņš sacījis žurnālistiem.

Kā ziņo aģentūras AFP reportieris, robežkontroles punkts šai rajonā joprojām ir slēgts, bet kāda Turcijas amatpersona apliecinājusi, ka "ārkārtējos gadījumos robeža ir atvērta" un piektdien un sestdien vairāki cilvēki, kam bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība, nogādāti Turcijas slimnīcās.

Sīrijas pusē bēgļu nometnē, kas ir visai bēdīgā stāvoklī, cilvēki aukstumā un lietū gaida garās rindās, kad pa robežkontroles punkta vārtiem no Turcijas ieradīsies kravas mašīnas ar teltīm un citu palīdzību. Daļa bēgļu guļ zem klajas debess.

Starptautiskās organizācijas "Ārsti bez robežām" (MSF) darbinieki atzīst, ka nometnes Alepo provinces ziemeļdaļā ir pārpildītas, trūkst vietas, kur izmitināt cilvēkus, daudzviet nepietiek ūdens un sanitārie apstākļi ir neapmierinoši.

"Ciktāl MSF var novērtēt situāciju Aazāzas apkaimē, tā vieš izmisumu. Kaujas turpinās, un desmitiem tūkstošiem cilvēku pamet mājas," sacījusi organizācijas Sīrijas misijas vadītāja Muskilda Sankada.

Organizācija norāda, ka trīs tās atbalstītās slimnīcas pēdējo dienu laikā pieredzējušas uzlidojumus, bet postījumu apmēri nav noskaidrojami, jo tās atrodas ļoti tuvu frontes līnijai.

Turcijas Kilisas provinces gubernators Suleimans Tapsizs sestdien norādīja, ka Turcija, kas jau uzņēmusi divus līdz divarpus miljonus sīriešu, gatavojas gādāt par 30 000-35 000 bēgļu, kas divu diennakšu laikā ieradušies pie Aazāzas pilsētas Turcijas robežas tuvumā. Pēc viņa teiktā, ja Krievijas uzlidojumi un Sīrijas režīma spēku uzbrukums Alepo turpināsies, robežas virzienā var doties vēl 70 000 cilvēku.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu sestdien apliecināja, ka viņa valsts pret Sīrijas bēgļiem turpinās savu atvērto durvju politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!