Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas nākušas klajā ar plāniem, kuri paredz militāro novērotāju dislocēšanu Lībijā, raksta portāls "Politico".

Desmit lapaspušu garajā dokumenta melnrakstā uzskatītas vairākas opcijas, kuras ir ES rīcībā, lai panāktu uguns pārtraukšanu Ziemeļāfrikas valstī. Starp šiem variantiem ir padomdevēja loma, taču minēta arī pilnvērtīgas ES militārās un novērošanas misijas uzsākšana, kas varētu iekļaut sauszemes un gaisa spēku elementus.

Dokumentā pat pieminēta militāras misijas iespēja, kuras ietvaros ES būtu tiesības veikt operācijas Lībijā, izmantojot līdz divām ES militārajām brigādēm - iesaistītā personāla skaits šādā gadījumā būtu no 5000 līdz 10 000. Bet dokumentā teikts, ka šis variants pagaidām ir izslēgta, norādot, ka šādas operācijas "politiskie un fiziskie riski" būtu "tālejoši".

Vienlaikus arī citas opcijas, kuras minētas dokumentā ES varētu sagādāt lielus riskus, atzīmē medijs. "Draudu līmenis ES militārajai klātbūtnei Lībijā tiek vērtēts kā ļoti augsts," teikts melnrakstā, ko sagatavojis Eiropas Ārējās darbības dienests. "Tas jo īpaši attiecas uz ES spēkiem, kas pozicionētos starp abām [Lībijas] konfliktā iesaistītajām pusēm. Trešo valstu (..) sniegtā atbalsta dēļ abām pusēm ir pieejams ievērojams militārā aprīkojuma daudzums. "

Situācija Lībijā šobrīd joprojām ir ļoti neskaidra. Abas konfliktā iesaistītās puses pagaidām ievēro ne visai stabilu pamieru, taču nav panākta vienošanās par ilgstošu uguns pārtraukšanu. Tāpat būtisks faktors ir arī Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes mandāts pār novērošanas misijas uzsākšanu. Drošības padomē veto tiesības ir Krievijai, kura varētu iebilst pret ES plāniem.

Diskusijas par ES lomu Lībijā saistītas arī ar bloka ārpolitikas vadītāja Žuzepa Borela vēlmi parādīt, ka Brisele varētu spēlēt aktīvāku lomu ārpus savām robežām. "Ja Lībijā panāk pamieru, tad ES jābūt gatavai palīdzēt īstenot un uzraudzīt šo pamieru - iespējams, arī ar karavīriem, piemēram, ES misijas ietvaros," viņš janvārī sacīja vācu žurnālam "Spiegel".

Lībiju jau vairākus gadus plosa pilsoņu karš, kurā cīnās ANO atbalstītās valdības spēki un ģenerāļa Halifas Haftara vadītā "Lībijas Nacionālā armija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!