Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) pirmdien pauda "nopietnas bažas un nožēlu" par Serbijas plāniem pārcelt savu vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi, raksta portāls "Euractiv".

Pagājušajā nedēļā Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs un Kosovas premjers Avdulla Hoti tikās Baltajā namā, kur aizvadīja sarunas par abu valstu attiecībām. Samita noslēgumā abi līderi vienojās par pasākumu īstenošanu, kas ļaus abām valstīm normalizēt savstarpējās ekonomiskās attiecības. Serbija arī apņēmās pārcelt savu vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi.

ES joprojām vēlas "divu valstu risinājumu" Izraēlas-Palestīnas konfliktam. Telavivā ir bāzēta arī ES diplomātiskā misija Izraēlā. ES vēlas, lai tās potenciālās dalībvalstis, kuru vidū ietilpst arī Serbija, savu ārpolitiku veido saskaņā ar bloka nostādnēm, atzīmē medijs.

"Šajā kontekstā jebkādi diplomātiskie soļi, kuri varētu apšaubīt ES kopīgo pozīciju saistībā ar Jeruzalemi, rada nopietnas bažas un nožēlu," izteicās ES ārlietu pārstāvis Peters Stano.

Izraēlas parlamenta ārlietu komitejas pārstāve Šarena Haskela pauda neapmierinātību ar ES, norādot: "ES mēģinājumi izglītot Serbiju un Kosovu ir šokējuši." Viņa arī apsūdzēja bloku par regulāru Izraēlas kritizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!