Eiropas Savienības (ES) veselības aizsardzības un patērētāju aizsardzības komisārs Marks Kiprianu pirmdien vērsās pret Krieviju, norādot, ka tās aizliegums ievest valstī Polijā ražotus pārtikas produktus uzskatāms par neattaisnojamu tirdzniecības barjeru.
Pagājušā gada novembrī Krievija noteica aizliegumu valstī ievest Polijā ražotu gaļu, gaļas produktus un augu valsts produktus, bet Varšava šādā rīcībā saskatīja politiskus motīvus. Savukārt Krievija uzsvēra, ka šāds solis sperts pēc vairākkārtējiem veterinārijas likumu pārkāpumiem, ko izdarījusi Polija.

Uzstājoties ES valstu lauksaimniecības ministru ikmēneša sanāksmē, Kiprianu pavēstīja - viņš jau aprīļa beigās Krievijas veterinārijas nozares amatpersonām norādījis, ka aizlieguma turpināšanai nav iemesla.

"Komisārs Kiprianu uzsvēra, ka šis jautājums jau pārvērties par politiskas noskaņas apdvestu tirdzniecības problēmu," pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) amatpersona.

Šādi izteikumi nekavējoties paaugstināja likmes, sacīja diplomāti, atspoguļojot Eiropas sašutumu par Krievijas aizliegumu vienai no aukstā kara sabiedrotajām, kas tagad ir ES locekle un viena no lielākajām lauksaimniecības produkcijas ražotājām.

EK, kam sarunās par ārējās tirdzniecības jautājumiem uzticēts pārstāvēt visas 25 ES dalībvalstis, visticamāk, turpmāk vēl plašākā līmenī veiks papildu pasākumus pret Maskavu.

"EK turpinās aktualizēt šo jautājumu, taču tas būtu apspriežams arī ES un Krievijas tikšanās laikā un Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) kontekstā," piebilda EK amatpersona.

Krievijas noteiktā aizlieguma darbības laikā pasliktinājušās arī attiecības starp Maskavu un Varšavu. Polija atklāti atbalsta Ukrainas rietumniecisko kursu un demokrātijas aktivitātes Baltkrievijā, ko Krievija uzskata par iejaukšanos savā tradicionālajā ietekmes sfērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!