Foto: AFP/Scanpix/LETA

28 Eiropas Savienības (ES) valstu līderi piektdien aicināja Turciju izbeigt ofensīvu pret kurdu spēkiem Sīrijā un atvilkt savu karaspēku pēc tam, kad Turcija paziņoja par šīs ofensīvas apturēšanu.

Turcija ceturtdien pēc vienošanās ar ASV piekrita Turcija iepauzēt savu militāro operāciju, lai kurdu spēki 120 stundu laikā varētu pamest 32 kilometrus platu "drošo zonu" Sīrijas ziemeļaustrumos gar Turcijas robežu.

ES valstu līderi samitā Briselē tomēr nebija pietiekami apmierināti ar šo ugunspārtraukšanu, un dažas no šīm valstīm jau ir apturējušas ieroču pārdošanu Turcijai, protestējot pret tās ofensīvu.

"Eiropadome ņem vērā šīvakara ASV-Turcijas paziņojumu par visu militāro operāciju iepauzēšanu," teikts ES valstu līderu kopīgā paziņojumā. "Tā atkal aicina Turciju izbeigt savu karadarbību, atvilkt savus spēkus un ievērot starptautiskās humānās tiesības," teikts samita paziņojumā.

NATO dalībvalsts Turcija apgalvo, ka šī operācija ir vajadzīga, lai kurdu "teroristi" beigtu izmantot šo pierobežas rajonu par bāzi uzbrukumu veikšanai Turcijas teritorijā.

ES tomēr uzskata, ka Turcijas operācija izraisa "nepieņemamas cilvēku ciešanas" un kaitē cīņai pret džihādistu grupējumu "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!