Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) pirmdien līdz 2022.gada decembrim pagarinājusi Ķīnai piemērotās sankcijas par represijām pret uiguru minoritāti Siņdzjanas reģionā.

Šīs sankcijas ir daļa no plašākām ES sankcijām, kas par cilvēktiesību pārkāpumiem tiek noteiktas indivīdiem tādās valstīs kā Krievija, Ziemeļkoreja, Eritreja, Dienvidsudāna un Lībija.

ES šīs sankcijas piemēroja 2021.gada martā un tie bija pirmie pasākumi, kas vērsti pret Pekinu par cilvēktiesību pārkāpumiem kopš vardarbīgās protestu apspiešanas Tjaņaņmeņa laukumā 1989.gadā.

"Melnajā sarakstā" iekļautajiem iesaldēti līdzekļi ES un aizliegts ieceļot bloka teritorijā.

Sankciju piemērošana pasliktināja ES un Ķīnas attiecības un piebremzēja vērienīga ES un Ķīnas investīciju līguma ieviešanu.

Pēdējo gadu laikā vairāki simti uiguru, kazahu un hueju liecinājuši, ka viņi Sjiņdzjanas provincē ieslodzīti internēto nometnēs valdības īstenotās etnisko minoritāšu piespiedu asimilācijas kampaņas ietvaros.

Ķīnas valdība skaidro, ka šīs nometnes, kurās kopš 2017.gada bijis vairāk nekā miljons cilvēku, patiesībā ir "profesionālās izglītības centri" un to darbības mērķis ir ekstrēmisma un terorisma izskaušana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!