Eiropas Savienības paplašināšanas komisārs Ginters Ferhoigens otrdien brīdināja, ka grafiks jaunu valstu uzņemšanai no Centrāleiropas un Austrumeiropas ir apdraudēts sakarā ar pašreizējo dalībvalstu aizvien lielāko opozīciju.
Runādams Eiropas sociāldemokrātu apspriedē Berlīnē, Ferhoigens teica, ka daži uzskata kandidātvalstis par "apgrūtinošiem lūdzējiem", kuri Savienībai izmaksās daudz naudas.

Šīs bažas ir izplatītas galvenokārt Eiropas Savienības birokrātu vidū. Ferhoigens teica, ka ministriem stingrāk jāvēršas pret šādām amatpersonām.

Pirmās jaunās dalībvalstis Eiropas Savienībai jāuzņem pirms 2004.gadā gaidāmajām Eiropas parlamenta vēlēšanām, teica Ferhoigens, atgādinot ES līderu aicinājumu Nicas galotņu apspriedē pagājušā gada decembrī.

Taču Vācijas finansu ministrs Hanss Eihels brīdināja, ka kandidātvalstis varēs uzņemt vienīgi tad, kad to ekonomiskie faktori atbildīs noteiktiem standartiem. "Mēs nevaram rīkoties tā, kā mēs veicām Vācijas apvienošanu," teica Eihels.

Pēc Vācijas apvienošanas 1990.gadā bijušās komunistiskās Austrumvācijas ekonomika sabruka. Aizvadītajos desmit gados Vācijas valsts ik gadu piešķīra saviem austrumu reģioniem aptuveni 150 miljardus marku, taču tie joprojām cieš no bezdarba, kas ir sasniedzis gandrīz 20 procentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!