Eiropas Savienības dalībvalstu līderi plāno piedāvāt Serbijai plānu, kas paātrinātu tās ceļu pretī ES kandidātvalsts statusa iegūšanai, raksta BBC.
Likumprojektā pirms plānotā ES samita teikts, ka ES ir gatava uzņemties vadošo lomu stabilitātes nodrošināšanā Balkānu reģionā, gatavojoties līdz šim plašākajai misijai, kuras ietvaros Kosovā tiktu izvietoti līdz pat 1 800 policistu, tiesnešu un prokuroru.

ES plāns tiek uzskatīts par veidu, kā stabilizēt situāciju Balkānos, ja Kosova vienpusēji pasludinās savu neatkarību. Tiek paredzēts, ka ES dalībvalstu pārstāvji vienosies par plāna realizāciju samita laikā Briselē. Serbijas nemierīgās provinces Kosovas nākotne tiek uzskatīta par līdz šim lielāko izaicinājumu ES ārlietu politikai.

ES plāno piedāvāt Kosovai arī ekonomisku atbalstu, un sagatavotajā plānā minēts, ka visu Balkānu reģiona iedzīvotāju turpmākais liktenis ir saistīts ar ES.

Pretrunīgus vērtējumus izraisījis ES solījums veicināt Serbijas kā ES kandidātvalsts statusa iegūšanu. Daudzi uzskata, ka ES pārstāvjiem vajag pasteidzināt reformas Serbijā, kam nākammēnes draud ārkārtas vēlēšanas, savukārt Nīderlande uzstāj, ka pirms ciešākas sadarbības uzsākšanas Serbijai ir jāizdod Hāgas kara noziegumu tribunālam visus kara noziedzniekus, kas, kā tiek uzskatīts, bēguļo Serbijas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!