Eiropas Komisija (EK) ceturtdien aicināja palielināt izdevumus Eiropas Savienības (ES) lauku sektora attīstībai, norādot, ka Eiropas pilsoņi vēlas, lai ES līdzekļi tiktu koncentrēti videi, pārtikas drošumam un kvalitātei.
ES izdevumi lauku apvidu attīstībai jaunajā 2007.-2013.gada finanšu projektā tāpēc jānosaka 13,7 miljardi eiro (9,17 miljardi latu) gadā un jāizdala vienā atsevišķā fondā, teikts EK paziņojumā.

"Viens fonds, viena programma, viena kontrole. Tāds ir jaunās, efektīvākās, loģiskākās un redzamākās lauku apvidu attīstības politikas princips," žurnālistiem teica ES lauksaimniecības komisārs Francs Fišlers.

Amatpersonas saka, ka ES jaunajai lauku apvidu attīstības politikai būs trīs galvenie mērķi. Pirmkārt, uzlabot lauksaimniecības un mežsaimniecības konkurētspēju, attīstot infrastruktūru un atbalstot zemniekus, kuri piedalās pārtikas kvalitātes programmās. Otrkārt, finansēt projektus vides un zemes pārvaldīšanai, un, visbeidzot, palīdzēt zemniekiem dažādot savu darbību arī citās jomās.

Šie priekšlikumi, kas vēl jāapstiprina ES valdībām, veido daļu no plašākā ES lauksaimniecības sektora pārkārtošanas plāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!