Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) plāno nosūtīt uz zemestrīcē cietušo Turciju vairāk nekā 1000 glābēju, otrdien paziņojis ES krīžu pārvaldības komisārs Janezs Lenarčičs. Igaunijas Iekšlietu un Ārlietu ministrijas sadarbībā ar Glābšanas departamentu atsauksies uz Turcijas aicinājumu sniegt starptautisku palīdzību pēc postošās zemestrīces un nosūtīs uz Turciju glābēju komandu.

Paredzēts nosūtīt 27 meklētāju un glābēju komandas no 19 valstīm, kurās būs 1150 cilvēku un 70 suņu.

Komandas būs ne tikai no ES valstīm, bet arī no Albānijas un Melnkalnes.

"ES solidaritāte vislabākajā izpausmē," tviterī ierakstījis Lenarčičs.

Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss apstiprināja, ka pēc iespējas ātrāk uz dabas katastrofas skarto reģionu tiks nosūtīta pilsētvides meklēšanas un glābšanas speciālistu un mediķu komanda.

Glābēju komandā "EST-USAR", kas dosies uz Turciju, ir līdz 44 speciālistiem, kuru vidū ir līdz desmit mediķiem. Komandas uzdevums būs piedalīties meklēšanas un glābšanas darbos, meklējot cilvēkus gruvešos un sniedzot medicīnisko palīdzību. Pašlaik tiek plānots, ka komanda Turcijā strādās septiņas dienas.

Igaunijas Ārlietu ministrija glābšanas komandas nosūtīšanai uz Turciju piešķīrusi 400 000 eiro.

Jau vēstīts, ka pirmdien divās zemestrīcēs Turcijā un Sīrijā bojāgājušo cilvēku skaits pārsniedzis 5000.

Domājams, ka bojāgājušo skaits zemestrīcēs un pēcgrūdienos turpinās pieaugt, glābējiem meklējot izdzīvojušos metāla un betona gruvešos. Pasaules Veselības organizācijas amatpersonas lēsa, ka var būt gājuši bojā līdz 20 000 cilvēku.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans valstī izsludinājis sēras līdz svētdienai.

Pēc ASV Ģeoloģijas dienesta datiem, zemestrīce, kuras stiprums bijis 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas, notika pirmdien plkst.4.17 pēc vietējā laika (3.17 pēc Latvijas laika), tās hipocentrs atradies 17,9 kilometru dziļumā, bet epicentrs bijis 33 kilometrus uz ziemeļiem no Turcijas pilsētas Gaziantepas. 15 minūtes vēlāk sekojis 6,7 magnitūdas stiprs pēcgrūdiens, bet pēc tam bijuši vairāk nekā 200 pēcgrūdieni. Pēc Turcijas seismologu datiem, pirmā grūdiena stiprums bijis 7,4 magnitūdas.

Pirmdien Turcijas Kahramanmarašas provinci satricināja vēl viena zemestrīce, kuras stiprums bija 7,5 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Kāda Turcijas amatpersona norādīja, ka tas nav bijis pēcgrūdiens, bet atsevišķa zemestrīce. Tā notika plkst.13.24 pēc vietējā laika (12.24 pēc Latvijas laika) aptuveni 130 kilometrus uz ziemeļiem no Gaziantepas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!