Foto: LETA

Neilgi pēc ASV prezidenta vēlēšanām, kurās provizoriski uzvaru guvis Demokrātiskās partijas kandidāts Džo Baidens, pašreizējais Baltā nama saimnieks Donalds Tramps publiski izteicis virkni nepatiesu apgalvojumu par vēlēšanu norisi. Līdz ar vēlētāju mobilizēšanu šie vēstījumi plaši izplatīti arī sociālajos medijos, tostarp Latvijā.

ASV štati decembrī iesniegs oficiālos prezidenta vēlēšanu rezultātus, un pēc tam abiem kandidātiem tiks oficiāli piešķirtas elektoru balsis. ASV Kongress janvāra sākumā apstiprinās vēlēšanu rezultātus, un jaunievēlētais prezidents darbu sāks 20. janvārī. Šobrīd būtu jāsākas pārejas procesam, lai Baidena komanda varētu labāk sagatavoties darbam, taču Trampa prezidentūra šo soli kavē. Pašreizējie vēlēšanu rezultāti ļauj droši apgalvot, ka uzvaru guvis Baidens, svārstīgajos štatos, uz kuru rezultātu maiņu cer Tramps, demokrātu kandidāts katrā no tiem ir priekšā par vismaz 10 tūkstošiem balsu.

Tramps gan zaudējumu nav atzinis un tā vietā sola tiesas prāvas, kas pierādīšot krāpšanos. Pierādījumus šīm krāpšanās epizodēm prezidents nav spējis sniegt, tā vietā sociālajos tīklos Trampa kampaņas iespaidā tiek izplatīti viltus ziņojumi par mirušu cilvēku pūļiem, kas it kā piedalījušies vēlēšanās un mākslīgi pierakstīti kā Baidena atbalstītāji, par novērotāju darba kavēšanu un citiem apgalvojumiem, par kuriem trūkst dokumentētu liecību.

Amerikas Valstu Organizācija vēlēšanu novērotāju komanda un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) starptautiskās novērotāju misijas pārstāvji paziņojuši, ka vēlēšanas noritējušas godīgi, elastīgi pielāgojoties Covid-19 apstākļiem.

Lai gan vairākos štatos tehniskas kļūmes atklātas, tā tas notika arī 2016. gadā, kad uzvarēja Tramps. Tik liela mēroga vēlēšanās vispār bez nevienas kļūdas īsti nav iespējamas. Tas gan Trampam nav traucējis apgalvot par negodīgu vēlēšanu norisi tieši šoreiz un solīt savas taisnības pierādīšanu tiesiskā ceļā.

Vienā no maldinošajiem ierakstiem latviešu valodā minēts, ka ģenerālprokurors Viljams Bars izdevis memorandu "ar prasību visiem reģionāliem prokuroriem sākt izmeklēšanu par balsošanas viltošanu lielos apmēros."

Lai cik nopietni tas neizklausītos, teiktais neatbilst patiesībai. Bars, kas ir lojāls Trampa sabiedrotais, šonedēļ izdeva speciālu atļauju federālajiem prokuroriem sākt izmeklēšanu par iespējamajiem pārkāpumiem vēlēšanu procesā.

Vēstule ASV prokuroriem Bars skaidroja, ka tā nekādā veidā neliecina par to, ka Tieslietu ministrija būtu guvusi pierādījumus par krāpšanos velēšanu procesā. Tā atbrīvo prokurorus no līdzšinējiem ierobežojumiem ar vēlēšanām saistītu izmeklēšanu uzsākšanā federālā līmenī, nevis uzdod šādas izmeklēšanas sākt.

Bars prokuroriem vēstulē minēja: "Lai gan ar nopietnām vēlēšanu krāpšanās apsūdzībām jāstrādā ļoti atbildīgi, šķietami aizdomīgām, spekulatīvām, dīvainām un aiz ausīm pievilktiem apgalvojumiem nevajadzētu kļūt par pamatu federālai izmeklēšanai." Ar visu vēstules tekstu iespējams iepazīties šeit.

Kā portālam "Delfi" skaidroja secināja politologs Mārtiņš Hiršs: "Grandioziem apgalvojumiem nepieciešami grandiozi pierādījumi. Tramps tādus nav vēl līdz šim nav devis."

"Tieši pretēji, vēlēšanas ir noritējušas mierīgi un godīgi kā ierasts ASV. Arī 2016. gadā Tramps pirms vēlēšanām klaigāja, ka neatzīs vēlēšanu rezultātus, tās būs negodīgas. Bet tā kā negaidīti uzvarēja, tad pēkšņi viņš nomainīja toni un atzina vēlēšanu rezultātu. Pirms kļuva par prezidentu Tramps gadiem izplatīja dezinformāciju, ka Baraks Obama esot dzimis Kenijā. Gandrīz katrā Trampa runā var atrast melus, sagrozījumus un pārspīlējumus. Jā, mediji neievēl ASV prezidentu, bet mediji ziņo par vēlēšanu rezultātiem, kas nāk no vēlēšanu iecirkņiem. Mediji Baidenu pasludināja par uzvarētāju brīdī, kad pārsvars kļuva tik liels, kad Trampam vairs nav nekādu izredžu Baidenu panākt.

Savukārt pasaulē un arī Latvijā labi pazīstama un augstu vērtēta amerikāņu žurnāliste un vēsturniece Anna Aplebauma savā publikācijā izdevumā "The Atlantic" vērtē, ka Tramps, visticamāk, sakāvi vēlēšanās apzinās, taču vēlētāju bāzes uzkurināšana, radot ilūziju par cerībām legālā ceļā atgūt prezidentūru, viņam ir izdevīga gan komerciālā ziņā nākotnē, gan šobrīd, kad jāatgūst vēlēšanu kampaņā ieguldītie līdzekļi. Daudzi Republikāniskās partijas atbalstītāji saņēmuši vēstules ar lūgumu ziedot līdzekļus, lai apturētu krāpnieciskos demokrātus, kas nozaguši vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!