Kubas komunistiskais līderis Fidels Kastro, kuru nomocījušas veselības problēmas, paziņojis, ka viņa pienākums ir neturēties pie amatiem un netraucēt jaunāku cilvēku izaugsmei, raksta BBC. Kastro vēstule, kas tika nolasīta valsts televīzijas pārraidē, ir pirmā norāde, ka 81 gadu vecais līderis varētu atteikties no valsts vadītāja amata.
Atgādināsim, ka pagājušajā gadā pēc Kastro veselības pasliktināšanās uz pagaidu termiņu vadību pār valsti pārņēma viņa brālis Rauls Kastro. Kopš tā laika Fidels Kastro nav parādījies publikā, kaut arī valdība izplatījusi viņa fotoattēlus.

Pirmdien klajā laistajā vēstulē Kastro norāda, ka viņa pienākums ir "nodot pieredzi un idejas, kuru vērtība nāk no unikālā laika, kurā esmu dzīvojis". Komentētāji gan norāda, ka šī nav oficiāla atkāpšanās vēstule, un tajā nav ne mazākās norādes par to, kad Kastro varētu izlemt atkāpties no amata. Piebilde par jauno paaudzi varētu nozīmēt, ka valsts vadītāja amats netiks automātiski nodots Kastro brālim, 76 gadus vecajam Raulam Kastro.

Fidels Kastro ir vadījis Kubu kopš revolūcijas 1959.gadā. Šī mēneša sākumā viņš tika nominēts amatam Kubas Nacionālajā asamblejā, tādējādi netieši norādot, ka viņš drīz varētu atgriezties pie varas. 20.janvārī paredzētajās vēlēšanās Kastro ir jāpārvēl asamblejas locekļa amatā, ja viņš turpinās vadīt valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!